Снимка: БТА, архив
fallback

Ако има пробив на мигранти към България, те ще дойдат не от Турция, от Гърция, предупреди премиерът Бойко Борисов.

Той добави, че дори е възможно да се изградят леки заграждения на браздата, която е много дълга, защото Гърция не изпълнява ангажиментите си по отношение на бежанците вече месеци наред.

Oще по темата

"За радост все още ни заобикалят и ако не дойде пробив от Гърция, от Турция не би трябвало да очакваме изненади", обясни той пред депутатите.

Според него след взетите решения в Брюксел Турция има много ясни ангажименти за споразумението с ЕС и не могат да се очакват изненади от Анкара, защото властите в Турция са много амбицирани по отношение на това, което приеха като ангажименти и пътна карта.

"Не случайно натискът на тази граница е малък. Истинският провал очаквам да дойде от Гърция, защото в последните месеци ние изпратихме помощи и в Гърция, и в Македония и констатацията ни е, че в една бедна Македония лагерите са с детски площадки, с максимално добри условия, докато в Гърция с над 700 милион евра помощ, към момента те не могат да отчетат нищо свършено реално и условията в лагерите им са ужасяващи и заради това именно там настанихме една доста числена група и МВР, и армия, и техника", обясни Борисов.

Премиерът добави, че македонските служби са се сдобили с новите маршрути на бежанците и с много стройна организация откъде и как да минават мигрантите, която вече е предоставена на ДАНС и МВР, както и на институциите в Брюксел.

Според него е имало и готовност за събиране на групи от по 1000 души, които да тръгнат към нашата граница, защото знаят, че толкова хора не могат да бъдат спрени на браздата.

"Имаме всякаква готовност, включително и за леко заграждение, ако трябва да се направи и заради това тренираме и армия, и МВР", добави Борисов.

Премиерът призна, че е останал приятно изненадан от мотивацията на полицаите и на военните по време на ученията, които провеждат съвместно като целта е да се стиковат силите и ръководствата на МО, МВР, БЧК.

"Маршрутирали сме хора в съседните ни държави, за да наблюдават всяко едно потегляне на хора и движение. Засега работата е в синхрон", похвали се Борисов.
 
Премиерът обеща, че след като вчера бяха отпуснати 5,2 млн. лева от правителството за оборудване на специалните полицейски сили на жандармерията, могат да ги дооборудват, ако поискат.

Той призна, че тревогите на всички са абсолютно основателни, защото светът в момента е в изключителен стрес.

"На нас ни предстои и курортен сезон, чакаме руски туристи, а в момента те са рискова група и ние подготвяме планове да ги пазим така, както и израелските туристи", съобщи още премиерът.

Бойко Борисов призова депутатите да приемат максимално бързо законови промени, свързани с антитероризма.

"Ако задържим един чужденец за 24 часа как да му определим самоличността? Има държави като Либия, Сирия, където няма администрация, докато установим физическото лице дали е Бойко Борисов или Явор Хайтов, а ние на 24-ия час трябва да го пуснем. Много разчитам парламентът бързо да ги направи тези промени, за да улесним и работата на службите", призова премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 8 години

До Баси Държавата--40;Абе казвал ли ти е някой колко си глупав?

40

Караколю

преди 8 години

До СМРАД--32;Абе *** Това го писа и Проф. Николай Генчев в книгата си ;ЛЕВСКИ РЕВОЛЮЦИЯТА И БЪДЕЩИЯ СВЯТ--1973 г. Аман от неграмотни и продажни русофили.

39

Анонимен

преди 8 години

Провал е цялата ви политика освен да вдигате цените и да теглите безбожни заеми друго не зваете

fallback