Снимка: Булфото, архив

Както се разпореди премиерът Бойко Борисов депутати от ГЕРБ внесоха днес промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които пада забраната за къмпингуване на плажа.

Още по темата

Забраната за опъване на палатки и паркиране на по-малко от 100 м от крайбрежната ивица беше приета едва преди десетина дни по предложение на реформаторите.

"Поради големия обществен интерес бяхме длъжни да постъпим по този начин", призна обаче днес Цвета Караянчева, след като съпартийците й внесоха промените в деловодството на НС. 

Водели се разговори с Министерството на туризма, с кметовете на курортните общини, НПО-тата, за промени в закона за туризма в частта за къмпингуването.

"Там ще бъдат заложени абсолютно всички мерки и правила, по които ще се ползват и тези нерегламентирани къмпинги", подчерта Караянчева.

Според нея предишната забрана в никакъв случай не била лоша и също защитавала определени обществени интереси.

В понеделник Борисов обяви, че забраната за къмпингуване ще падне.

"ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран", коментира тогава той.

В началото на март, след като депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А реакцията на обществото не закъсня и стотици излязоха на протест "Къмпинг за вето", които няколко пъти блокира "Орлов мост".

Само че президентът Росен Плевнелиев пусна законовите промени за обнародване в Държавен вестник, но пък сезира Конституционния съд, защото "не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase