Снимка: архив Bulphoto

Здравният министър Петър Москов увери, че от решението на Конституционния съд, който отмени въвеждането на два пакета за лечение, не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите.

Той съобщи пред журналисти в МС, че там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови решението, министерството ще се съобрази и ще внесе поправки в закона. Мотивите на КС се очакват утре.

Още по темата

"Решенията на съда не се коментират, те се изпълняват", посочи Москов, но беше категоричен, че това продължава да бъде нужното действие, за да се гарантира на българските граждани, че Здравната каса ще заплаща лечението им без те да доплащат.

"Това е смисълът на разделението на пакетите и от тази гледна точка той не е проблем, не е и предмет на решението на съда“, коментира министърът.

Общо 11 съдии са подкрепили обявяването за противоконституционна на разпоредбата от Закона за здравното осигуряване, с която се въвеждат два пакета медицински дейности – основен и допълнителен. Само съдията Филип Димитров е изразил особено мнение в тази част на решението.

Текстовете в Закона за здравното осигуряване бяха атакувани пред съда от група депутати от БСП Лява България, ДПС, АБВ и Българския демократичен център.

Двата пакета медицински дейности – основен и допълнителен, бяха въведени по идея на здравния министър с цел социално значими заболявания да бъдат лекувани бързо и без пациентите да плащат за това.

За пациентите с диагнози, включени във втория пакет, се предвиждаше или да чакат за прием в болница до два месеца, ако състоянието им го позволява, или да се осигуряват допълнително в частен фонд, който да плаща за лечението.

Решението за това дали пациентът е за незабавен прием, или може да чака, ще зависи от лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase