Снимка: БТА

Конституционният съд отмени ключов елемент от реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов.

Общо 11 съдии са подкрепили обявяването за противоконституционна на разпоредбата от Закона за здравното осигуряване, с която се въвеждат два пакета медицински дейности – основен и допълнителен. Само съдията Филип Димитров е изразил особено мнение в тази част на решението, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на Конституционния съд.

Пълният текст на решението още не е публикувано.

Текстовете в Закона за здравното осигуряване бяха атакувани пред съда от група депутати от БСП Лява България, ДПС, АБВ и Българския демократичен център.

Двата пакета медицински дейности – основен и допълнителен, бяха въведени по идея на здравния министър с цел най-масовите социално значими заболявания да бъдат лекувани бързо и без пациентите да заплащат за това.

За пациентите с диагнози, включени във втория пакет, се предвиждаше или да чакат за прием в болница до два месеца, ако състоянието им го позволява, или да се осигуряват допълнително в частен фонд, който да плаща за лечението.

На практика в двата пакета са включени едни и същи диагнози, с изключение на три, които са изцяло във втория. Решението за това дали пациентът е за незабавен прием, или може да чака, ще зависи от лекарите.

Още новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase