Снимка: Reuters, архив

Европа иска много от Турция, но и Турция иска много от Европа, но въпросът е кой колко и какво може да даде, смята българският посланик в Анкара Надежда Нейнски.

Още по темата

На срещата между ЕС и Турция, Анкара успя да постигне удвояване на помощта до 6 млрд., което трябва да се изплати до 2018 г. като по думите на турския премиер Ахмет Давутоглу те са за бежанците.

Според Нейнски е интересен начинът, по който ще се води битка с нелегалните имигранти и с трафика на хора.

Турция приема всички нелегални имигранти, които атакуват Егейско море и бреговете на Гърция и от там минават по балканския път за Европа, а срещу всеки нелегален приет от тях имигрант, те ще изпращат по един легален имигрант в Европа със самолет. Като кандидатите за легално убежище трябва да отговарят на условията, обясни българският посланик пред bTV.

Едно от нещата, които Турция успя да извоюва е въвеждането на безвизов режим за пътуването на нейните граждани от юни, а не от октомври, както се предвиждаше първоначално.

"До юни ще се види дали как действа реадмисията и дали ще заработи този механизъм изобщо. Онова, което не успяха в Турция да постигнат, е прякото обвързване на борбата с трафика на хора с членството на Турция с ЕС", каза още Надежда Нейнски.

"ЕС прие да се ангажира да отваря нови преговорни глави, но без ясен ангажимент за броя на главите, което е било ключово в турските медии", допълни още посланикът ни в Турция.

Според нея това е кредит на доверие и от двете страни, но никой не може да даде пълни гаранции на другата, че ще изпълни ангажиментите.

Турция подчерта и ролята на НАТО в подкрепата на Фронтекс в борбата с нелегалните имигранти, които минават през Егейско море.

По думите на Меркел се очаква до края на годината да се прекрати временно възстановения контрол по вътрешните граници на съюза и да се спре прехвърлянето на бежанци от една страна в друга по балканския маршрут, заяви Надежда Нейнски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase