Снимка: bgonair.bg

Турският кабинет продължава да прави всичко по силите си, за да помогне на стотиците хиляди бежанци, заяви президентът Реджеп Ердоган. По думите му на бежанците са осигурени работа, подслон и храна, за да се установят в Истанбул.

Турският държавен глава посочва в интервю за местни медии, че страната до момента е похарчила 10 милиарда долара, за да окаже помощ на пристигащите от Сирия и Ирак хора.

Според турски неправителствени организации социалната обстановка в страната се е променила значително след пристигането на бежанците, които успяват успешно да се интегрират сред местните жители.

"Въпреки че ситуацията с бежанците причини известно обществено недоволство, общите усилия на правителството и на неправителствените организации дадоха резултат. Правим всичко по силите си, за да помогнем на тези хора. Те пък ни дават възможност да се докоснем до тяхната култура, за да се обогатим", коментира социалният работник Сюлейман Сенсой.

Според експерти въпреки договорената сделка за 3 милиарда евро с ЕС, които да отидат за подпомагане на бежанците в Турция, Анкара и международната общност трябва да съсредоточат усилията си за разрешаване на кризата в самата Сирия.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase