Снимка: МС
fallback

Армията вече ще пази границата ни и ще патрулира съвместно с гранична полиция. Това решиха депутатите като приеха почти с пълно мнозинство на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Досега военните оказваха само логистична подкрепа на полицаите.

Oще по темата

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че подробностите за това какви точно правомощия ще има армията, колко военни ще охраняват границата и какъв вид войски ще бъдат изпратени, предстои да ще бъдат обсъдени с вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Депутатите пък са единодушни, че страната е подложена на силен миграционен натиск от Близкия Изток и въоръжените сили са единствената институция, която разполага със сили и средства да помага на гранична полиция.

Ненчев също предупреди, че със затоплянето на времето се очаква бежанската вълна да се засили.

Промените в закона предвиждат министърът на отбраната да определя правилата за използване на сила при изпълнението на задачите, което практически оставя на изпълнителната власт пълната преценка докъде ще се простират правомощията на военнослужещите – кога ще имат право да задържат и арестуват, да прилагат помощни средства и евентуално да използват огнестрелно оръжие.

Министерският съвет пък ще определя финансовото и ресурсното осигуряване на мисията, което би трябвало да означава, че парите за изпращане на войската по границата ще се отпускат допълнително извън бюджета на Министерство на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Lan

преди 8 години

Почти съм сигурна, че ако Бойко помоли учтиво ловните дружинки ще свършат много по-добра работа, но и това е крачка напред! Само да не си мислят, че пушките им са за украса!

68

Наблюдател

преди 8 години

Тези "пушкала" не са за украса, а когато се наложи трябва и да се използват! До сега колко от тези дето са пресекли Държавната граница са в затвора? Което по Българските Закони е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?!

67

анонимен

преди 8 години

КАКВА АРМИЯ СЬНУВАШ НЕН4ЕВ ПО---ДОБРЕ ИЗПРАТИ 250--ТЕ ГЕНЕРАЛА ДАНО ПРОТИВНИКА СЕ УПЛАШИ ОТ УНИФОРМИТЕ ИМ ХАХАХАХАХА

fallback