Снимка: архив, МС

Имам готовност да увеличим многократно присъствието на български военнослужещи на границите. Това каза на пресконференция в Шумен министърът на отбраната Николай Ненчев, който днес присъства на областната конференция на БЗНС в града.

Още по темата
През следващата седмица той очаква да бъде приета промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която да има вече и възможност за съвместни патрули с "Гранична полиция".

Изключително съм отдаден на този въпрос, който е особено чувствителен за хората. Безпокоим се всички, така че имам готовност да увеличим многократно присъствието на български военнослужещи на границите там, където е възможно да се насочат и концентрират хора, които търсят, разбира се, спасение от размирните райони, коментира министърът.

Той отбеляза, че обикновено със затоплянето на времето се увеличава и бежанската вълна, предаде БТА

По повод на решението на НАТО да има постоянно присъствие в Егейско море, Ненчев каза, че България ще участва в операцията с една фрегата.

Министерството на отбраната има възможност да прехвърли част от военни имоти в Шумен на общинската администрация и конкретно на части от Военното училище в града.

Предстоят дискусии по тези въпроси и среща по темата в понеделник с кмета.

Винаги съм бил привърженик на този тип политики - предпочитам да даря съответните имоти на съответната община, както в Стара Загора и в Пловдив, уточни Ненчев.

Обсъждат се такива възможности и за Хасково, и за Димитровград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase