Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов приема излъчената от Реформаторския блок кандидатура на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието и науката и в сряда ще внесе номинацията й за гласуване в Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Борисов и Кунева са се срещнали днес и са обсъдили ускоряването на реформите в образованието и приемането на строго антикорупционно законодателство, уточниха оттам.

Тодор Танев пък днес е депозирал своята оставка в Министерския съвет, макар че Борисов му я поиска още  миналата седмица заради системните скандали в просветното министерство.

Главата на Танев падна след обществен натиск заради проектите на новите учебни планове за 2-6 класа. С тях отпадаха ключови произведения на български автори, както и цели исторически периоди.

Идеята на експертите пък турско "робство" да се замени със "съжителство", като че преля чашата на общественото търпение.

Като се захванаха с търсенето на наследник на Тодор Танев като просветен министър реформаторите, от чиято квота е той, се спряха единствено на Кунева. Тя пък прие и тази задача.

Очакванията са в сряда при гласуването в парламента, Кунева да бъде подкрепена от депутатите от ГЕРБ и АБВ, вероятно и от патриотите, макар че съпредседателят на ПФ Валери Симеонов да обясни, че решението им ще бъде взето след среща с нея.

Засега е ясно, че 13 реформатори от нейната партия ДБГ и СДС ще подкрепят твърдо кандидатурата й. Ясно е, че 5-имата от ДСБ ще се въздържат, тъй като се обявиха за опозиция и остава решение да вземат тези от гражданския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase