Снимка: БТА

Меглена Кунева е вероятната кандидатура на Реформаторския блок за бъдещ образователен министър, на мястото на подалия оставка проф. Тодор Танев.

Алтернатива за овакантения скоропостижно пост бил и нейният заместник в ДБГ Даниел Вълчев, но той твърдо отказал да поеме отново образованието, след като той бе начело на МОН по времето на тройната коалиция, съобщи "24 часа".

Още по темата
Срещу Кунева обаче се обявил Корман Исмаилов, лидер на НПСД, след като поискал кандидатът да е приемлив и за опозицията.

"Не ме карайте аз да ви избирам човек и да вземам страна", отвърнал премиерът на реформаторските спорове, които се водили на спешно свиканата при него среща.

Бойко Борисов припомнил, че РБ трябва да поеме отговорност за номинацията, защото така е било записано при съставянето на правителството.

"Ако се разправяте, създавате напрежение и  поставяте под съмнение формулата на коалицията", заявил още той.

На финала на разговорите от РБ решили да изчакат и прибирането на Меглена Кунева от чужбина по-късно днес, за да се съберат отново и да мислят кандидатури.

Това ще се случи в 16 часа, когато Реформаторският блок се събира на Изпълнителен съвет, на който е поканен и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който по всяка вероятност няма да се отзове.

"Може да решим и днес, но е малко вероятно", откровени са лидерите на блока и допускат, че име за МОН може да има през първите дни от следващата седмица.

Те се похвалиха, че премиерът е склонил и е удължил крайният срок, в който формациите от РБ да се обединят около конкретна кандидатура.

До момента обаче друго име, освен това на вицепремиера Меглена Кунева, няма, коментираха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase