Снимка: Facebook
fallback

До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за шест нови двигателя за МиГ-29, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево".

Министърът се качи на изтребител, който днес лети за първи път с двата оборотни двигателя, получени в края на миналата година по договора с Полша.

Oще по темата

Правим всичко възможно и планираме да разширим базата и да обновим ВВС, така че да бъдат в състояние сами да охраняват родното небе, допълни министърът, цитиран от БТА.

Той посочи, че част от мерките за спасяването на ВВС е подписването на втори договор с Полша за поддръжка и модернизация на наличните бойни машини. "Сегашният договор се изпълнява стриктно и в срок, което ме прави оптимист да мисля, че съвсем скоро други три МиГ-29 ще летят с нови двигатели", коментира Ненчев..

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на събитието, допълни, че държавата ще направи всичко възможно да откупи обратно авиационния завод, в който освен тези изтребители, да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас.

Борисов благодари на Полша, че "помогна с тези два двигателя в критичен момент за българските ВВС" и допълни, че през март предстои да приключи обновяването на авиобазата "Безмер", която по думите му става "уникална".

От своя страна посланикът на Полша у нас Кшищоф Краевски посочи, че днешното събитие е резултат от доброто сътрудничество между България и Полша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 8 години

ЗАПАДНИТЕ ГИ БИЯТ ВЪВ ВСИЧКИ ВОЙНИ ДО СЕГА...От Втората световна, Корея, Виетнам и сега Сририя. Направо ги разбиха! Наверемето паднах от смях, като разбрах как млади корейки с По-2 "Кукурузник" /селскостпански самолет от 20-те/ разбиват на пистата цяла ескадрила Ф-86"Сейбър"/реактивни самолети от 1950/.Единстветният оцелял излита да ги прехваща и се разбива, защото По-2 лети с 200 км. максимум, а щатската щайга при по-малко от 300 км. пада като круша.

19

Анонимен

преди 8 години

"Ние нямаме съмолети а раширяват пистата в Безмер за кацане на тежкотоварни самолети.Някой да стане и да обесни на народа защо се прави това и защо ще копуват 29 изтребителя F-16 втора ръка за над 2 милярда лева."Дори и да "обесни" някой на народа защо нямаме "съмолети" и се "копуват" F-16 за 2 "милярда", ако народът е грамотен колкото тебе, изобщо няма да разбере.

18

Анонимен

преди 8 години

Навремето бяха десетина на бойно дежурство - т.е. да бъдат вдигнати до 30мин, а сега - не ми се коментира.

fallback