Снимка: БТА, архив

Изключеният от ДПС на 24 декември Лютви Местан, доскорошна дясна ръка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, проговори пред медии след седмици мълчание и призна, че е стъпил на руска мина, защото е бил наивен сапьор.

Още по темата

"Освен да говоря, мога и да мълча, вече 12-ти ден", призна той, след като застана пред журналистите в София.

За да го подкрепят, на пресконференцията му дойдоха депутатите, които го последваха и напуснаха ПГ на ДПС Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш. Съпругата му Шерин Местан също беше с него.

"Мога да нося и на бой, без да бъда сломен, защото за 12 дни системата от медийни бухалки стовари върху гърба ми минимум 12 хиляди тупалки - предател, изменник, измамник, мошеник, женкар, предател на национални интереси, ислямист, собственик на верига ресторанти, на ферми", опака се Местан.

Той изненадващо призна, че дни преди да бъде изключен е била поискана оставката му.

"Оставката ми беше поискана ултимативно, противоуставно чрез посредник, аз трябваше да призная за грешка декларацията за руския самолет и да призная с този акт правото на критиката и доброволно да се оттегля", разясни той.

"Ако ми бе казано: "Имаш някакви качества за парламента, но лидерските качества са нещо друго и има нужда от промяна" това бих го разбрал, но някой да поиска да призная за грешна една правилна политика, която съм водил, беше напълно невъзможно", продължи Местан.

По думите му тогава се е появило и обръщението на Ахмед Доган в медиите, вечерта му е било съобщено, че охраната му е свалена, без да му съобщат защо.

Местан призна, че заради това наистина е бил притеснен за неговата и тази на семейството му сигурност.

"С изтичането на срока за оставката ми в 19:26 ч. на мен ми се сваля охраната, е ли е съвпадението случайно и какво означава това? Не ми остана нищо друго освен да звъня на най-високо ниво да питам дали имат информация за свалената ми охрана, след като съм бил един от най-пазените хора в страната, попитах президента Росен Плевнеливе и той не знаеше, каза ми че ще се обади на следващия ден, но моят проблем не беше за следващия ден, а на вечерта", разясни Местан.

По думите му, след като е получил обаждане, че остава без охрана, е отворил вратата и е видял служителите да си събират нещата. Те са му казали, че им е наредо да си тръгват.

"Обадих се в турското посолство да ми изпратят кола, защото имах предварително уговорена среща. След това се наложи да спя няколко дни извън Софи при приятели", каза още той, като отказа да ги назове поименно.

Лютви Местан призна, че още след коледния купон на ДПС, проведен в Сараите, е казал на най- близките си приятели, че ще има опит да се подменят мотивите, заради които е изключен.

"Още тогава аз предложих да има дебат, след като чухме речта на Доган, само че никой нямаше интерес от дебат. Второто ми предположение беше, че ще се опитат да сведат обвиненията до протурски, но декларацията е ярък пример за евроатлантизъм и Турция е засегната, доколкото е член на НАТО", настоя той.

Той днес не обяви нов политически проект, но каза, че слиза при избирателите си, за да чуе тяхното мнение, но по думите му на страната ни е нужен ясен евроатлантически проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase