Снимка: архив Булфото

Външният министър Даниел Митов разкритикува посланика на Турция Сюлейман Гьокче за поведението му около събитията в ДПС по Коледа.

Тогава движението свали лидера си Лютви Местан, а той призна, че е потърсил сигурност в посолството на Турция в София. Самият дипломат пък придружаваше изключения Местан в Кърджалийско по време на възпоменателните събития за годишнината от Възродителния процес.

Още по темата
"Не влизат в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на един посланик, който си позволява поведение, което общественото мнение в България възприема като намеса във вътрешните ни работи. Затова съм го призовал по съответния начин да направи необходимото, за да преодолее това възприятие", обяви Митов днес пред bTV.

Външният министър разкритикува и поведението на Лютви Местан.

“Не мога да си обясня поведението на български политик, който търси закрила в чуждо посолство. Неразбираемо е действието на Местан“, каза министърът. Той допълни, че не знае дали съществува заплаха з анеговата сигурност.

Даниел Митов обяви двустранните отношения между България и Турция за прекалено важни, за да зависят от една или друга партия или от един или друг политик.

“Българската дипломация направи всичко възможно, така че българо-турските отношения да не бъдат повлияни негативно от развоя на събитията в една българска политическа партия“, каза българският дипломат №1.

Според него не можело и една партия да се превръща в посредник между две правителства. Митов беше категоричен, че Местан не е посредник между България и Турция. “Премиерите си говорят директно, няма посредници“, разясни той.

Във връзка с нападенията в Кьолн срещу жени в новогодишната нощ от група от около 1000 мъже с арабски и северноафрикански произход, Митов коментира, че не иска да хвърля камък върху никого. По думите му трябва да се изяснят обстоятелствата и който е виновен, да си понесе отговорността.

Според Митов проблемът с огромните потоци от хора, които прекосяват граници в Европа безконтролно, трябва да бъде адресиран по много по-сериозен начин. По думите му трябва да се превърне в европейска политика връщането в страни на произход на хора, влезли в Европа по незаконен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase