Снимка: РБ

Власт или опозиция. Това е дилемата, пред която е изправен Реформаторският блок. Петте партии от обединението и министрите му днес ще решат съдбата си.

Още по темата
Засега обаче изглежда, че е по-вероятно ДБГ, СДС, БЗНС и НПСД да не последват решението на ДСБ, които излизат в опозиция заради бламирането на конституционните промени и хвърлената оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

Още вчера лидерът на ДБГ Меглена Кунева призова депутатите от блока да подпишат предложена от партията й декларация за приоритетите на правителството за следващата половин година и по този начин да покажат, че продължават да стоят зад кабинета на Бойко Борисов.

В същото време и заявките от лидерите на формациите в обединението са, че искат да останат единни в Реформаторски блок, защото форматът е успешен.

Ключовата среща на лидерите на партиите днес е в централата на СДС.

Повече от тях бяха крайно лаконични на влизане в сградата, а някои дори призоваха въпросите да остават за след сбирката им.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски беше категоричен, че РБ ще няма да се разцепи. Още миналата седмица той даде заявка и че съюзът няма да се откаже от властта.

Заместникът му Румен Христов коментира, че е по-добре партиите от коалицията да останат заедно и да не се отказват от управлението.

Въпреки това той призна, че е в политиката от дълго време и за него не е драма да я напусне. Освен това не е проблем и да бъде в опозиция, защото от 26 години преход, 20 не е бил сред управляващите.

Военният министър Николай Ненчев, от квотата на земеделците, също смята, че РБ не трябва да се разпада.

"Винаги сме били едни от най-големите поддръжници на блока и това той да продължи да работи по начина, по който е работил до момента, като не се отклоняваме от основните принципи, които приехме още в началото“, коментира той.

Дали ще остане на поста си обаче зависи изцяло от решението на обединението.

Според лидера на НПСД Корман Исмаилов най-доброто решение е РБ да продължи да работи в настоящия си формат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase