Борисов и Давутоглу. Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Турция няма желание за напрежение с Русия, това влияе на съседните региони и на световния мир, коментира турският премиер Ахмет Давутоглу на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов в резиденция "Бояна".

Oще по темата

Давутоглу заяви, че напрежението между Анкара и Москва е произлязло от желанието на Турция да опази границата си и да защити въздушното си пространство.

Турският премиер уточни, че при свалянето на руския самолет не се е знаело на коя държава е и за съжаление казаното след тази мярка не помага на диалога.

"Взаимоотношенията на Турция и Русия са много важни за Черноморския регион, както и за България, Грузия и т.н. С България винаги сме имали добри взаимоотношения, надявам се, че между Турция и Русия ще бъде подновено традиционното сътрудничество", каза още Давутоглу, цитиран от "Фокус".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че вярва, че отношенията между Турция и Русия ще се нормализират. Пожелавам успех в това начинание, коментира българският министър-председател.

"Едно от най-важните качества на мъжа е търпението. Помня добре от Анкара, президентът Путин тогава и с президента Ердоган на обща пресконференция, каза, че България ще загуби всичко. Бяхме търпеливи, подходихме с търпение и уважение към всяка една позиция", каза Борисов като визира изявлението на руския президент Владимир Путин от Анкара преди малко повече от година, че се спира реализацията на проекта за газопровод "Южен поток".

По думите на Борисов няма как, ако една или друга държава са с влошени отношения, да се случат големите проекти. Българският премиер допълни, че е хубаво да има мир и икономиките да се развиват.

"Надявам се на разум и от двете страни. Много години Турция и Русия са били първи приятели, да намерят начин да си оправят отношенията, така че и този път ще проявим търпение", каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 8 години

от валута:към валута:ПРЕСМЕТНИИЗЧИСТИ Резултати X 1 TRY = 24.09 RUB Сами си правете извода, ако Русия имаше силна икономика ако нямаше инфлация и криза, Руската рубла щеше ли да е толкова евтина.

73

Факт!

преди 8 години

Излагате се със вашите "Анти Турски" безпочвени коментари, времето ще ви докаже как с Турция ще си подобрим икономиката, само малко търпение и време трябва!

72

СУРА

преди 8 години

ПАК ЩЕ СТАНЕ МНОГО, МНОГО ИНТЕРЕСНО,СНОЩИ ТУРЦИЯ Е ЗАДЪРЖАЛА 27 РУСКИ КОРАБА :))))))ВОВАТА ЩЕ РЕВЕ ДО НЕБЕСАТА :))))..............................Най-интересно ще стане, когато турция я затресе 12 по Рихтер, а от небето завалят Булави и Сатани. Тогаз ще се види бабаитлъка и тарикатлъка на турците какъв е.

fallback