Снимка: Булфото, архив

Временната комисия на Народното събрание за приемане на измененията в конституцията ги прие и на трето четене. Това стана за по-малко от 2 минути с 11 гласа "за" и един "въздържал се" - Атанас Атанасов от ДСБ, който според решението на тъмноситите вече не е част от мнозинството.

Още по темата

В сряда проектът за изменение и допълнение на основния закон влиза за финално приемане и от пленарната зала. Там гласуването ще е в цялост и поименно.

Според правилата за процедурата по приемането на поправките, приети от народните представители, между второ и трето гласуване не се правят предложения за промени по текстовете.

Парламентът ще промени Конституцията без правосъден министър и с една партия доскоро в управлението, а вече в опозиция заради съдебната реформа.

Христо Иванов хвърли оставка, защото не може повече на реформира съдебната система и упрекна ГЕРБ, че оставят прекалено много власт в ръцете на главния прокурор.

Заради одобреното в пленарнтаа зала предложението на АБВ  за различно разпределение в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което избраните от прокурорите нейни членове ще са повече от тези, посочени от Народното събрание, ДСБ се отказа от подкрепата си за правителството.

Според приетия на първо четене законопроект, под който се подписаха 180 депутати, разпределението трябваше да е по равно.  От първоначално записаните промени остана само разделянето на ВСС на две колегии, избор на членовете му с квалифицирано мнозинство, Висшият адвокатски съвет да може да сезира Конституционния съд, както и разширение на правомощията на Инспектората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase