Снимка: БТА

Решението на парламента, което доведе до оставката на правосъдния министър Христо Иванов, беше предшествано от драматични дебати и челен сблъсък между лидера на ДСБ Радан Кънев и на ДПС Лютви Местан. 

Както Dnes.bg писа, мнозинството на ГЕРБ, ПФ, АБВ, подкрепени от ДПС, БДЦ и "Атака" реши да намали членовете на съдиите.

Реформаторите настояваха съотношението на членовете, излъчени от съдиите и тези от парламента, да остане във варианта от първо четене -шест към пет.

Още по темата

"Този параграф поставя въпроса за доверието в българската политика", каза Кънев. Той призна, че е нарекъл несполучливо компромиса исторически и го замени с "юлски".

"Оттук дали този компромис ще бъде спазен ще предопредели както възможността от постигане на съгласие между управляващи и опозиция, така и доверието в коалицията", каза лидерът на ДСБ. 

"Доверието ще бъде тежко нарушено, ако се потвърдят съмненията, че постигнатият компромис е станал жертва на договорки между партии от мнозинството и опозицията без преговори", каза още Радан Кънев. 

Лютви Местан припомни, че компромисът около спорния текст е бил съпроводен с важно условие - КС да се произнесе дали този парламент може да го приеме или е нужно ВНС. 

"Това беше премълчано, за да се разгърне тезата, че светът е черно-бял. Болшевизмът не е само ляв, и имаме свидетелства за това. Дебатите днес са и за политическата отговорност и достойноство", каза още Местан.  

"По-реформаторски сме от тези, които се зоват за реформатори - предложихме най-реформаторското решение - да отменим ВНС", допълни лидерът на ДПС.

"Както в политиката, така и в ежедневието хората се делят на такива, които не си държат на думата и такива, които си държат. Да не си държиш на подписа е по-лошо от това да не си държиш на думата", отвърна Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase