Бойко Борисов. Снимка: БТА
fallback

България няма да участва във военна операция срещу "Ислямска държава", заяви премиерът Бойко Борисов в Благоевград.

Според него Европейският съюз и НАТО трябва да преразгледат политиката си в подобни ситуации, предаде БНР.

Oще по темата
На фона на сериозните пробиви в сигурността на Европа, България показа, че много добре си охранява границите, каза премиерът, визирайки инцидента с принудителното кацане на самолет на бургаското летище заради сигнал за бомба.

"Видяхте един абсолютно фалшив сигнал как бързо се задействаха всички наши служби в Бургас. Защото един пиян поляк си бърборил вътре и се вдигна такава голяма тревога, но това пък беше един вид тренировка, ако има, не дай боже, истински сигнал", коментира той.

Борисов коментира и информацията, че при атентатите в Париж са използвани български автомати.

"Тиражират се много работи. За да се каже, че е български автомат, те трябва да ни пратят автомата тука, за да го изследват нашите експерти. Към този момент такова искане и такава информация нямаме. В последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян, това мога да го кажа със сигурност", допълни премиерът.

На въпрос дали и какъв ангажимент ще има България в евентуална многомащабна операция срещу "Ислямска държава", Борисов отговори: "Не! Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми. Защото когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна. Ние трябва да си направим ревизия на нашето поведение, говоря на нашето като ЕС, като НАТО дали винаги външната ни политика е адекватна и дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати".

Премиерът съобщи, че в последните няколко дни на границите има "нула емигранти", тоест за все повече от тях било ясно, че България е държава, през която не може да минат безнаказано.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

е

преди 8 години

И с кого и с какво ще участваме? Ние имаме 4-ри танка и те са във Военно-историческия музей и няколко изтребителя, за които няма части и гориво. Като броим всички които работят в МО-1, МО-2 и Почетния караул, армията ни е около 30 000. Да ,ама те не могат да воюват, защото не знаят как?

64

gogo

преди 8 години

Че то има ли с какво да участваме?Нито войници, нито техника...

63

Тъпчо

преди 8 години

Хохохо мили ми Боко, ние даже и в Косово, Афганистан и Ирак никой не пратихме! Даже никакви ковчези не си върнахме и никакъв паметник не правихме на загиналите в Ирак! А тази плоча с имената на загиналите до вечния огън в София, която точно вие герберасти открихте, на безименните *** ли беше?

fallback