Снимка: архив Reuters

За момента не може да се говори по никакъв начин за участие на България в международната коалиция, която провежда военни действия срещу "Ислямска държава" в Сирия. Това стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов. 

В същото време страната ни изразява готовност за помощ на Франция в борбата срещу тероризма.

Още по темата

"Тепърва ще се установи с какво ние можем да помогнем, в зависимост от това от какво има нужда самата френска страна. Не знам дали ще се наложи изобщо, но заявяваме готовността си. Помощта ни може и да не е военна, може да бъде логистична, помощ по отношение на информация. Дори и само с информация бихме могли да бъдем плезни", каза още дипломат №1. 

Според него нямало как да се мине без сухопътна операция в Сирия. Въпросът бил кои ще са държавите, които ще я осигурят. 

Митов коментира и информацията, че френските терористи са били с български автомати. По негова информация тези автомати са били произведени през 80-те години. 

"Много държави произвеждат оръжия, включително и България. Как едно място се е озовало от едно място на друго може да се установи. В случая България няма как да бъде въвличана и обвинявана за наличието на подобно оръжие, защото това оръжие би могло да бъде от всяка една държава, която произвежда такива оръжия", каза Митов.

Министърът обясни, че с Русия се води диалог за Сирия и Москва има своята роля в решаването на конфликта и стабилизирането на държавата. "В същия момент не може да се предполага оставането на Башар Асад на власт. Не може да се поставят подобни предварителни условия и не бива да се действа сепаративно, както тръгна да действа Русия", каза още Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase