Снимка: архив Bulphoto

Франция все още не е поискала никаква конкретна помощ от България, съобщи военният министър Николай Ненчев.

Той обаче беше категоричен, че ако това се случи, ще бъде обсъдено по какъв начин можем да съдействаме.

Още по темата

По молба на Франция преди два дни ЕС задейства за първи път текст от договора за Общността, свързан със съвместната защита. Задействаният чл. 42.7 разглежда случаите, когато държава от Общността е станала жертва на въоръжено нападение и всички останали страни са длъжни да й съдействат с всички средства.

Ненчев призна, че не би могъл да каже какво точно ще поиска Франция от нас.

"Доколкото разбирам очакват в позиции, в които са те в някои международни мисии, да бъдат подпомогнати от други страни членки, за да се концентрират върху вътрешните си проблеми", добави той.

Според него, ако Франция ни поиска военна помощ, българските власти трябва да обмислят въпроса.

"Не сме обсъждали какво ще правим, ако ни поискат военна помощ и аз се чудя, ако ни поискат как ще отговоря, още повече, че тази процедура се прилага за първи път", коментира военният министър.

Според него след като сме длъжни да окажем съдействие, то може да бъде в много сфери – логистично, обмен на информация от военното ни разузнаваме, експертиза и допълнителна информация, свързана с бежанските потоци.

Николай Ненчев заяви още, че ще бъде направена проверка заради информацията, че по време на атентатите в Париж в петък терористите са стреляли с автомати "Калашников", произведени в България.

Според него обаче, ако са от 70-те или 80-те години трудно може да се установи дали са произведени тук, а дори и да се установи България вече не може да носи отговорност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase