Снимка: архив, Булфото

Много от служителите на МВР не знаят как да изпълняват служебните си задължения и има проблем с тяхното обучение. Такова мнение изрази ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок по повод състоянието на сектор "Сигурност" в страната. По думите му голяма част от кадрите на МВР не знаят как да използват оръжие, не знаят как да свалят и пръстови отпечатъци.

Още по темата

"Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения", каза Атанасов пред bTV.

"Аз не се притеснявам 10 000 души да напуснат МВР. Така може наистина да се направят реформи", допълни той.

Въпреки това той не е съгласен с начина, по който финансовия министър предлага да направи реформата. Според него по този начин министърът само провокира недоволството. Според него е трябвало да има правилно обществено обсъждане преди изборите.

Атанасов твърдо застана зад оставането на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но трябва да са съобразени с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск.

Реформаторът допълни, че се притеснява от политизиране на полицейските протести.

"ДПС трябваше да изчакат поне един ден, за да излязат и да ги подкрепят. На минутата се появи Лютви Местан с готов написан текст за подкрепа", коментира Атанасов. Той призова синдикатите да не допускат политизиране.

По повод на местните избори генералът отбеляза, че ГЕРБ е победила в райони, които до скоро са били на страната на ДПС.

"Пазарджишкият район е интересен, защото хората, които са много близки със задкулисието на ДПС, станаха кметове на ГЕРБ", каза Атанасов.

Според него Цветан Цветанов и Лютви Местан говорят с едни и същи изразни средства и еднакво озлобление към Реформаторския блок.

"Хората видяха кой каква тежест има на тези избори. Аз знам, че Местан и много други партийни функционери искат да кажат "няма го блока", коментира Атанасов.

Въпреки това генералът отхвърли спекулациите, че има напрежение между коалиционните партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase