Христо Иванов. Снимка: Булфото, архив

Политиците са направили важна стъпка с подкрепата на предложенията за промени в Конституцията по отношение на съдебната реформа, въпреки "цялата разкаляност на терена" в България. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в ефира на Нова телевизия.

Още по темата

Той бе категоричен, че има още много действия, които трябва да бъдат предприети, за да се реформира наистина съдебната система. Според него не било възможно за едно лято да се разрешат проблеми, които са натрупвани през последните десетилетия.

"Много от системите у нас имат тежки заболявания. Да се надяваме, че това са болести на растежа", коментира още министърът.

Според Иванов явно доста политици осъзнават необходимостта от разрушаване на статуквото, за което говорел и фактът, че ДПС подкрепиха идеите за Петата поправка на Конституцията.

"Това беше проява на национална отговорност и от страна на Лютви Местан", заяви още правосъдният министър.

Той обаче не изключи възможността реформата да бъде бламирана при нейното обсъждане и гласуване през септември.

Вчера ГЕРБ, РБ, ДПС, ПФ, АБВ и БДЦ внесоха нов проект за промени в Конституцията, след като мнозинството се разбра да изтегли първия вариант и да се обедини върху друг.

Под новите промени се подписали всички депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС. От АБВ са се подписали трима, а от БДЦ един не е сложл подпис, защото е в чужбина. Това съобщи шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Шефката на парламента Цецка Цачева потвърди, че гласуването на новия проект ще бъде в началото на септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase