Снимка: Архив Reuters

България ще подкрепи отпускането на заем на Гърция, защото ЕК е дала пълни гаранции, че няма да загубим пари от бюджета си и в случай на неизпълнение на ангажиментите от южната ни съседка, страните от Еврозоната ще компенсират тези извън Еврозоната.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов пред парламента.

Борисов призова депутатите да не "спъваме Гърция, защото ако това стане, ще се развалят добросъседските ни отношения".

Още по темата

"Нека отново ние сме добрите и да покажем, че ние винаги сме били един толерантен народ", призова той.

Според него не е добре България да е страната, която ще спъва Гърция, а на практика без нашата подкрепа механизъм за спасяване няма да има.

"Питам дали би било добре ние да поставим Гърция на колене, аз считам, че ние сме приятелски, братски народи, че няма да е добре за нас, ако след един час кажа "Не", обърна се той към депутатите от БСП, след като социалистът Янаки Стоилов разкритикува премиера за промяната на решението му.

"Ако сте на моето място ще направите същото, няма да заложите на България да е гробокопач на Гърция", настоя премиерът.

Според Борисов за цяла Европа има смисъл да се спаси Гърция, а за България още повече, защото една нестабилна страна до нас е "чудовищно нещо".

"Много по-лесно би било за мен да кажа "Не", ето г-н Стоилов ме подкрепя, "Не", "Oxi", продължи премиерът.

Бойко Борисов увери, че страните от Еврозонота са категорични, че ще компенсират изцяло всяка страна извън нея със сумата, която тази държава е платила за Гърция и заемът е гарантиран от общия бюджет на ЕС.

"България да провали своя съсед не би било европейско, нито балканско. Нека да покажем при тези пълни гаранции добросъседство, а нашите съседи, ако имат доблест, да излязат и да се извинят за обидите, които отправиха към нас в политическите си популистки изяви", коментира още той.

"Арогантното им поведение доведе до най-тежките изисквания, които досега са правени. Редно е да покажем колко по-напред сме в демокрацията, да не ги спъваме, защото без нашия глас ще има лавина от проблеми, които трайно биха влошили нашите взаимоотношения", допълни Борисов.

"България като участник в този план няма никакъв шанс да изгуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяването на Гърция. Страхът на всички е, че дори давайки тези 7 милиарда евро, независимо че Гърция призна всички условия, дали изобщо ще може да ги изпълни. Още по-големият мой страх е, че ако анархията там продължи и не се овладее, това е пряка заплаха за България и за бизнеса, и за финансите, и за контрабандата, и за миграционния натиск", предупреди премиерът.

Владислав Горанов обясни, че вече нормативно е решено, че общият европейски бюджет ща е гарант.

"В началото Чехия, България и Великобритания изразиха много сериозни резерви към този механизъм, но вече имаме нормативно скрепени ангажименти, че при неизпълнение на условията от Гърция по този механизъм страните от Еврозоната ще компенсират напълно загубите на европейския бюджет. Днес вече имаме увереност и ние ще подкрепим за последен път този механизъм и никога повече. Това ни дава ясни гаранции да подкрепим механизма", обясни той.

Според него, след като има категорични гаранции от ЕК, че страните извън Еврозоната няма да бъдат пряко засегнати, ако Гърция не си изпълнява задълженията, България няма да е пречка при отпускането на заема.

"След тези категорични и законово скрепени гаранции, от правителството смятаме, че няма риск да подкрепим и да се присъединим към положителното решение на Великобритания за отпускането на спасителния пакет за Гърция. Не поемаме финансов риск подкрепяйки този механизъм, защото държавите извън Еврозоната са гарантирани от тези от Еврозоната", продължи Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase