Снимка: bgonair.bg
fallback

България трябва да подкрепи помощта за Гърция от страните извън еврозоната, каза бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в ефира на България Он Ер.

По думите му не става дума да се вадят пари от бюджета ни, а само да се дадат гаранции за ползване на Гаранционния фонд.

"Не става дума за участие на България в общия пакет, който сега се договаряше в Брюксел. Става дума за едно мостово финансиране, което ще бъде в следващите 2 месеца в порядъка на 12-13 млрд. евро, за да могат да се покрият спешните вноски. А те ще се финансират от Гаранционния фонд, в който участва и България", обясни Кючуков.

Oще по темата

По думите му България следва да подкрепи това решение, защото в противен случай тя би отрязала "клона, на който седи".

"България като една от най-бедните страни се ползва от този принцип на солидарността в ЕС, който е основен. Ако искаме да се запази този принцип трябва да се знае, че солидарност не значи благотворителност, солидарност значи стабилност. А точно това е необходимо в момента на Европа", уточни експертът.

Малко по-късно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са против искането на Европейската комисия да участваме в спасяването на Гърция.

Любомир Кючуков обърна внимание и на това, че споразумението за Гърция се е взело само в състав еврозона, а не със съгласието на всички членки на съюза.

"Страните извън еврозоната и най-вече Великобритания, имат сериозни възражения. Великобритания заявява категорично, че е против ползването на средства от Гаранционния фонд. За използавнето на този фонд не е нужно обаче съгласието на всички страни членки, а на 15 от 28-те", уточни той.

Дипломатът коментира и евентуален BRExit. По думите му след левия референдум на Ципрас се очаква и "десен" на Острова и това е средство за натиск, отбеляза той.

"Накъде върви Европа е по-важният въпрос. Към усилване на наднационалните структури или разхлабването им. Има тенденции обаче по-скоро към връщане към общия пазар и засилване на националните правителства. Тези тенденции не са само британски и са най-големият проблем пред Европа", обобщи бившият зам.-министър.

По думите на Любомир Кючуков събитията в Гърция са симптом. Според него от преговорите с Гърция станаха ясни няколко неща.

"Едното е, че GRExit няма да има. Второто е, че бойното поле се премести от Брюксел в европейските столици. А третото е, че на Гърция ѝ предстоят тежки времена, както и на Европа", обясни той.

Той е категоричен, че от начало се е знаело, че до споразумение ще се стигне, макар че преговорите на много моменти са "висели на косъм". Експертът прогнозира, че ще настъпи "тежък и мъчителен период на преосмисляне" за гърците.

Кючуков отбеляза, че с преговорите са се очертали освен икономически и политически интереси, и геополитически.

"В преговорите за Гърция имаше и геополитически интереси. Това най-силно се чувстваше в позицията на САЩ. При евентуално излизане от еврозоната, това би отворило геополитическо пространство за други страни като Русия, Китай и т.н.", обясни той.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

sid

преди 8 години

Солидарност не виждам от Гърция ,а минахме доста тежки години Сега слушкаме испазваме всички препоръки на Евросъюза.Нека сега поработят по въпроса с навеждането.Много горди,много им се възхищават ,че се опънаха на Европа,да но да бяха Великобритания за да поставят условия.Нали искаха да излазат от Еврозоната ,ако са толкова горди да не го вземат този заем.Е,тогава ще ги призная.

95

Кикс

преди 8 години

Човек трябва да е луд, за да се съгласи да стане гарант на някой, за който знае, че взима пари назаем и не връща!

94

БГ

преди 8 години

КЮЧУК ,НИЕ ОТДАВНА СМЕ ОТРЯЗАЛИ КЛОНА НА КОЙТО СЕДИМ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА МНОГО "демократи",ДАЛИ СВОЕТО БЛАГО ЗА РАЗГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ,МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО,ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО,САМО СЛЕПИТЕ НЕ ГО ВИЖДАТ И ГЛУХИТЕ НЕ ГО ЧУВАТ.ТАКОВА УНИЩОЖЕНИЕ И РАЗГРАБВАНЕ НЕ Е ИМАЛО ПРЕЗ ЦЯЛАТА НИ ИСТОРИЯ,ДОРИ ПРЕЗ ТУРСКО.РАЗГРАБЕНИ 50МЛД.АКТИВИ,ПРОКУДЕНИ 2МЛН.МЛАДИ ХОРА,ПОЧИНАЛИ 2МЛН ОБИДЕНИ И УНИЖЕНИ НАШИ РОДИТЕЛИ,1МЛН БОЛНИ ,НЯМА ВИНОВНИ,ИМА ЗАЛИЗАНИ НОВОБОГТАШИ.

fallback