Снимка: архив Булфото

България стана обект на остри критики от страна на говорителя на Групата на социалистите и демократите по ромски въпроси Сорая Пост заради политиката й спрямо ромите.

"Трябва да притиснем българските власти да направят повече, за да защитят ромското население. Те трябва веднага да предприемат действия, за да се предотвратят нападенията, да се спре с разрушаването на ромските жилища и да се осигурят жилища за тези, които вече са били изгонени", обяви Пост, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя припомня напрежението в Гърмен и Орландовци и породилите се след това протести срещу ромското население.

Евродепутатката заклейми и политиката на правителството да събаря незаконните ромски къщи без да предлага алтернативно решение. Пост призова кабинета да предприеме мерки за спирането на атаките на расова основа

"Като се вземе предвид вида на насилието срещу роми в България е изключително важно тези атаки да бъдат припознати и осъдени като това, което са - престъпления от омраза", каза още евродепутатката.

Тя приветства препоръката на Европейския съд за правата на човека към кабинета да предприеме спешни временни мерки, за да "спре разрушенията, докато не бъдат осигурени алтернативни жилища за уязвимите ищци".

""Трябва да се направи повече, за да се борим с анти-ромските настроения из Европа. Тези предразсъдъци са не просто причината са кризата в момента, но са и в основата на по-широкото социално изключване на ромското население", обясни още Сорая Пост.

Според нея е срамно в 21 век много от ромите да нямат достъп до основни удобства в домовете си и само 29% от ромските деца да завършват средно образование.

"Продължаващото лишение и изключване на ромите в Европа е подигравка с нашите опити за морално и хуманитарно водачество в света", каза още евродепутатката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase