Снимка: Булфото, ахрив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви по повод казуса в Гърмен, че общината има ангажимент да осигури възможност за временно настаняване на хората, които живеят в незаконни постройки и най-вече трайно да реши този проблем.

Тя напомни, че е необходимо кметът на общината да внесе предложение до Общинския съвет за промяна на предназначението на земеделската земя, върху която са незаконните имоти от квартал "Кремиковци".

Целта е да се изготви подробен устройствен план и да се регулира тази земя, след което тя се предоставя на всеки един от жителите на общината, като му се предостави възможност да купи отстъпено правото на стоеж.

Още по темата

Освен това в задълженията на общината и общинския съвет е да предложат възможност за настаняване на всички хора, които имат регистрация в квартала и да представят график, по който ще става това настаняване. С този график РДНСК ще се съобрази, пише БТА.

Министърът отново подчерта, че българското законодателство не предвижда узаконяване на незаконни имоти. Общо 775 човека са регистрирани в квартала на земеделски имот, който е неурегулиран и е общинска собственост.

За 102 сгради, които предстои да бъдат премахнати, ще се направи график за това, като за първите 20 има избран изпълнител, за други 35 сега се правят количествени сметки и ще се избира изпълнител, обясни министърът.

"Общината трябва да предложи на семействата от тези незаконни постройки жилища за временно настаняване и да предостави график кога ще стане това. След като те бъдат настанени или ако те откажат, ще се пристъпи поетапно към принудителното премахване на незаконните постройки", отсече Павлова.

Минка Капитанова - кмет на община Гърмен, съобщи, че общината ще търси за хората от квартала къщи под наем, ще се разчита и на желанието на хората от съседни села безвъзмездно да им предоставят възможност за временно настаняване, докато започне изграждането на законните им къщи.

На хората, които са си купили земеделски земи, ще им бъде разяснено как става промяната на предназначението й и какви са стъпките да си постоят законно жилище, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase