Снимка: БТА

Номинираната за поста министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще внесе стабилност в системата, смята заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя обаче уточни, че не се чувства компетентна да коментира дали има криза в сектор "сигурност".

В отговор на въпрос, дали смяната на министъра на вътрешните работи говори за нестабилност на правителството, Георгиева каза, че всяко правителство отвреме навреме трябва да прави рокади и те се налагат по обективни или субективни причини, "така че ние не сме изключение".

Още по темата
"Да не забравяме, че в България имаме правителство, което работи в условията на парламент с представеност на много партии и в тези условия съумява да се справи със задачата си, добави тя, цитирана от БТА.
 
Според Кристалина Георгиева в лицето на Бъчварова има човек, който със сигурност ще внесе стабилност в системата и ще помогне хората да повярват, че имат лидер, който е отворен и който разчита на гражданите за това да си върши добре работата. По думите на родния еврокомисар  Бъчварова е доказала, че умее да се вслушва в мнението на хората и да работи така, че да има повече прозрачност.

"Много разчитаме на нея за електронното правителство - това е тема в България, която е с нетраен резултат. Без прозрачност в управлението не можем да вървим напред“, допълни още Георгиева.

Кристалина Георгиева участва като гост-лектор в поредицата "Европейски дебати", организирана по инициатива на вицепремиера Меглена Кунева. Темата на дискусията беше "Жените в управлението - европейски предизвикателства".

По време на дискусията Георгиева посочи, че България изостава по отношение на участието на жените в парламента. Тя поясни, че ЕК си е поставила за цел да има най-малко 40% от състава на европейската комисия, който да бъде от жени. „Всъщност ако погледнем сериозно на тази тема има нужда от по-голямо участие на жените, защото едно общество, за да успее, трябва да ползва таланта и на мъжете, и на жените“, обясни тя.

Георгиева посочи още, че ЕК се отнася много спокойно по темата за дълга в България, защото нашият дълг е на много ниско ниво. Георгиева припомни, че Европейската централна банка е въвела отрицателни лихвени проценти и посочи, че това е уникално и необходимо заради борбата с дефлацията. Важно е, когато се използва този ресурс в тази му част, която не е за изплащане на стари задължения и лихвите по тях, как той ще се използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase