Снимка: архив, Reuters

България търси други тръбопроводи, след като провали "Южен поток", пише в своя статия гръцкият в. "Етнос".

Дясното правителство на премиера Бойко Борисов "откри" в собствената си страна газ, след като напълно подкопа строежа на руския газопровод, допълва изданието.

"Етнос" отбелязва, че Борисов изглежда не си е представял, че ще понесе значителни политически загуби, след като по настояване на американската администрация реши да не позволи изграждането на газопровода "Южен поток".

"Точно тази тръба, която щеше да доставя природен газ от Черно море до българската територия и която щеше да стига до Италия и Централна Европа с две разклонения. Едното - по-известното на нас гърците - щеше да бъде в посока към Италия през България и Гърция, а второто - по-малко известното на нас, щеше да пресича България и Сърбия и през Унгария да минава през Словения, преди да стигне до Австрия", пише вестникът.

Още по темата

"Етнос" твърди, че като министър-председател на Гърция Георгиос Папандреу през 2010 г. и 2011 г. е провалил разклонението, което е щяло да минава през Гърция, в сътрудничество с Борисов, който бил направил каквото можел, за да не се осъществи строежът и на другото разклонение, което е щяло да минава през Сърбия.

В началото на декември при визитата си в Турция самият руски президент Владимир Путин обяви окончателното спиране на проекта "Южен поток", като наред с това съобщи за изграждането на друг тръбопровод за пренос на руски природен газ, по който през Черно море да се пренася синьо гориво до европейска Турция, припомня гръцкият вестник.

"Първият ход на кабинета Борисов бе да се опита да създаде една... "надеждна несигурност" около руския газопровод с мотива, че няма официален сигнал от Русия, че проектът е спрян. Вторият ход кабинетът Борисов предприе, като реши да превърне пристанище Варна в "енергиен хъб"! Но какъв газ ще се складира в този "хъб"? Руски природен газ, който България ще купува от Румъния! Допълнително в този "хъб" ще се събира и български (!) природен газ, защото кабинетът Борисов е напълно сигурен, че има богати находища на газ и в България!", пише "Етнос".

"Впечатляваща е способността на правителствата да... "откриват" богати находища на петрол или природен газ във всяка страна всеки път, когато са притиснати заради решения в енергийния сектор! Внезапно жителите на която и да е страна се превръщат в кандидати за "петролни шейхове"!, отбелязва още изданието.

Според "Етнос" в случая с българското правителство неговите представители са поставени в трудна ситуация, ако човек си зададе понятния въпрос: "Добре де, но как Варна ще стане енергиен хъб, след като няма друга тръба, за да доставя някъде, където и да е, руски природен газ, който би се купувал от Румъния?"

Правителствените фактори са велики, когато отговарят на този въпрос. Тръбата, която ще строи руската компания Газпром, най-голямата в света, ще бъде направена от... ЕС (!), отговарят те обезоръжаващо. Нима българите не знаят, че този въпрос изобщо не е бил поставян на обсъждане пред какъвто и да е орган на ЕС.

Но ако знаят, биха се разочаровали! Наистина е жалко и смешно да се дискутира за природен газ в България..., пише още в. "Етнос".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase