Графика: МС

При изграждането на газов хъб е възможно България да има пет източника за доставка на синьо гориво. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев след състоялата се енергийна среща вчера в София, в която участваха представители на европейската комисия и на страни от Централна и Югоизточна Европа.

Той посочи, че когато става дума за газов разпределителен център или за хъб, най-привлекателна е възможността на едно и също място да се срещат няколко различни източника на газ, включително и руска тръба в Черно море, местен добив на газ и интерконекторни връзки със съседните страни. По повод местния добив Дончев очаква ситуацията да е обещаваща.

Изграждането на съоръжението обаче ще има смисъл само при реален търговски интерес, работата трябва да се базира на тази основа, уточни вицепремиерът.

Той коментира, че разговорите са продължили вчера до късно вечерта и са взети конкретни решения. „Имаме конкретен хоризонт до юни, конкретни уговорки какви стъпки да бъдат приети от държавите-членки и ЕК. Говорим за сигурност на доставките, разнообразяване на източници, императивът една държава да има най-малко три сигурни доставчика на газ. Конкуренцията означава по-добра цена“, коментира вицепремиерът.

Представеният от българска страна проект за газов разпределителен център е бил във фокуса на разговорите. „С представителите на ЕК имаме уговорката през следващите седмици да тече детайлен анализ. Нашият ангажимент е да представим всички изходни данни, а те ще помагат с експертиза и юридически анализ“, допълни Дончев.

Вчера е коментиран и списък с 14 приоритетни проекта за Югоизточна Европа, която е силно зависима от доставките на руски газ и затова са необходими допълнителни инвестиции в свързаност. От тези 14 проекта 5 са пряко свързани с България, която се оказва в центъра на събитията, заяви вицепремиерът.

По повод бедствията в страната и анонса, че управляващите ще търсят нов механизъм за подпомагане на пострадали, Томислав Дончев заяви, че ще се търси системен подход, какъвто сега липсва.

Очаква се моделът да бъде представен в края на февруари и да бъде със силен социален акцент върху хората с ниски доходи. Подпомагането ще бъде на базата на данъчната оценка на имота.

„Държавата може да подпомага, но не и да обезщетява, това е роля на застрахователите“, подчерта вицепремиерът.

По отношение на разработката "Червеи", за която стана ясно, че не е била свързана с подслушване на протестиращи срещу кабинета "Орешарски", а със следене на информационна система, Дончев заяви, че „нещата са много по-дълбоки, от това, което се коментира публично“.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase