Снимка: архив, Булфото

Парламентът освободи ген. Стоян Тонев като депутат от ГЕРБ и го извади от политиката. Бившият шеф на ВМА подаде заявление за напускане на Народното събрание във вторник следобед заради обвиненията за злоупотреби в болницата по негово време. Днес оставката му беше вкарана като първа точка в дневния ред на парламента.

За освобождаването на Тонев гласуваха 158 депутати, 10 бяха против, а 5-има се въздържаха.

Още по темата
"Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента“, пише в мотивите си за напускането Тонев. Той изразява увереност, че така ще бъде гарантирано независимото разследване на случая и той ще може да изчисти името си.

Освобождаването на Тонев беше предшествано от почти едночасови дебати, които тръгнаха от ВМА и бившия й шеф, минаха през конституционните права на гражданите и стигнаха до БСП и нейните исторически вини.

Бившият военен министър Ангел Найденов похвали генерала, че е успял да превърне болницата в престижно и търсено лечебно заведение. В същото време той призна, че има поредица от сериозни нарушения. Найденов обясни, че след напускането на Тонев са извършени редица проверки и днешните констатации са отпреди 6 месеца.

Според Красимир Янков от левицата оставката на Стоян Тонев не е негова лична воля. Той припомни, че премиерът е обявил, че ще се раздели с Тонев, след като стане ясно от разследването дали има нарушения във ВМА. "Да смятаме ли, че премиерът е провел изпреварващо разследване, което го е убедило, че трябва да освободи?“, попита той.

"Ламите обикновено са триглави с една опашка. Нашата ламя е едноглава, но с много опашки. По-известните са Искра Фидосова, Мирослав Найденов, Мирослава Тодорова и др.“, коментира пък Таско Ерменков.

ГЕРБ обяви постъпката на Тонев за достоен акт, а Реформаторите напомниха на БСП колко време не са подавали оставката си въпреки искането на хиляди.

Димитър Байрактаров попита БСП пък защо като провокира дебат за Тонев, мълчи за Христо Бисеров.

Стоян Тонев бе водач на листата на ГЕРБ в Пазарджик. След излизането му от парламента на негово място в Народното събрание ще влезе Дончо Баксанов. Той е бивш областен управител на Пазарджик и беше депутат от ГЕРБ в миналия мандат на парламента.

Напускането на ген. Стоян Тонев оваканти поста на шеф на здравната комисия в Народното събрание. Неин шеф на мястото на генерала стана Даниела Дариткова.

Повод за излизането на Тонев от политиката стана репортаж на bTV за наливане на държавни милиони за частен бизнес в клиниката по дерматология на ВМА.

Самият Тонев поиска да бъде проверен от прокуратурата и Сметната палата. Оставката му дойде след разговор с премиера Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase