Стоян Тонев Снимка: архив, Булфото

Ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Това е станало след разговор с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

Още по темата

Тонев подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР - Пазарджик с листата на ПП ГЕРБ в 43-ото Народно събрание.

По-рано днес в профила си във Facebook Борисов обяви, че ще изчака проверката на главния прокурор и на Сметната палата, която трябва да установи виновен ли е ген. Стоян Тонев в злоупотребите, в които го обвиняват. Премиерът декларира и че застава зад всеки до доказване на неговата вина.

Още вчера обаче се появи информация, че той е снел политическата си подкрепа от Тонев, след като одит на Министерството на отбраната във ВМА откри, че докато той е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология и е генерирала загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Тонев заявява, че поради засиления обществен интерес е задължен да се оттегли от парламента.

"Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата).

Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА - София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година", пише той.

Тонев се обръща към председателя на НС Цецка Цачева с думите, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase