Снимка: Булфото, архив

Ако бюджетът за отбрана не бъде актуализиран и се запази намалението на разходите за персонал, ще се наложи в МО да бъдат освободени допълнително около 4600 военнослужещи и цивилни, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Още по темата
По думите му намалението със 77 млн. лева на разходите за персонал не би могло да бъде компенсирано само от структурите, които са извън Българската армия, и това означава, че при тези обстоятелства неминуемо би се наложило съкращаване на числеността на армията.

Ненчев призна, че досега не е споменавал за съкращения на военнослужещи, а само в администрацията.

Въпреки това той беше категоричен, че ще се търсят всякакви възможности числеността на армията да не се намалява повече.

Разходите на МО за 2015 г. са намалени с приблизително 86 млн. лева спрямо същите за 2014 година.

Със Закона за държавния бюджет за 2015 г. бюджетът на МО за текущата година е в размер на 978 млн. лева, като според прогнозата същият се запазва и през 2016 и 2017 година.

Към 31 декември 2014 г. МО има задължения в размер на около 119 млн. лева. От тях на ВМА от 130 млн. лева задълженията са намалени на 103 млн. лева.


По отношение на администрацията Ненчев коментира, че постепенно в годините МО се е превърнало в тежка административна машина. Министърът отчете, че има много дублиращи се структури, а като основен проблем посочи лошата по думите му практика пенсионирани военни да заемат цивилни длъжности вместо на тях да се назначават по-млади хора.

Предвижда се намаление на персонала с 10 процента и съкращаване на броя на административните звена, като се запазват функциите им. До 9 март работна група ще излезе с предложения и мерки, които да доведат до редукция, която засяга най-вече Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", Информационния център на МО, Института по отбрана и ВМА.

Сред свършената работа за стоте дни Ненчев посочи извършената проверка още в началото на мандата му на задълженията на ВМА. След нея новото ръководство е предприело мерки за икономии чрез предоговаряне на различни текущи договори. 

Министърът посочи, че редуцираният бюджет ще доведе не само до невъзможност да започнат ключови инвестиционни проекти, но и до трудности да се поддържат наличното въоръжение и бойна техника. В условията на финансови ограничения бойната подготовка ще се насочи към учения и тренировки в рамките на НАТО.

Завършен е отлаганият преглед на структурата на въоръжените сили, докладът от него е приет от Съвета по отбрана и ще бъде в основата на разработваната в момента програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 година.

По отношение на нужната за армията модернизация министърът посочи, че МО не може да се откаже от тази идея, но при този бюджет през 2015 г. може да се мисли само за запазване на структурите на въоръжените сили и за подготовка за поетапно започване на модернизационните проекти в бъдеще.

Николай Ненчев каза, че ще продължи да настоява за актуализиране на бюджета за отбрана още в рамките на тази година, защото има изключително голяма необходимост.

Той посочи, че обмисля много внимателно придобиването на многоцелеви самолет и заяви, че няма да вземе емоционално решение по този въпрос, а то ще бъде основано на сериозен анализ и на финансови разчети.

От спешен ремонт се нуждаят четири двигателя на "МиГ-29". След разговори в Полша наскоро Ненчев каза днес, че е възможно да вземем четири двигателя от Полша, които да използваме известно време. По думите на министъра за ремонта на нашите двигатели трябва да се платят 35 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase