Снимка: архив Булфото

Центърът на НАТО в България вероятно ще бъде готов през април или май. Това обяви военният министър Николай Ненчев пред депутати от комисията по отбрана в парламента. Ненчев участва в традиционния блиц контрол. 

Пред депутатите министърът съобщи, че в България скоро ще пристигнат военни от НАТО, които да проверят на място условията.

Още по темата
Ненчев обясни, че в натовския център ще работят 40 души, 20 от тях ще са от България. Все още не е уточнен начинът на финансиране на щаба, но вариантите са няколко. Според единия всяка от страните ще поеме разходите за хората, които участват. Друг вариант предвижда  цялата сума да бъде поета от НАТО. Министърът прогнозира, че най-вероятно ще бъде избран първият начин на финансиране.

Ненчев обясни и че депутатите са съпричастни към проблема с недостигащите в бюджета средства за отбрана и са поели ангажимент да съдействат за увеличаването им. Повече пари за армията поиска наскоро и президентът Росен Плевнелиев.

Министърът съобщи и че ще бъдат отделени средства за ремонт на четири изтребителя  МиГ-29.  Той е имал срещи с командира на ВВС. „Имам воля, ще отделя  средства за ремонт, въпреки проблемите, които имаме с бюджета”, обеща министърът.

Ненчев съобщи, че единият от вариантите е ремонтът да бъде направен в Полша. Той самият ще пътува за там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase