Снимка: БТА

Дълговете на Военномедицинска академия (ВМА) към 31 декември 2014 година са 103 млн. лв., като 95 млн. лв. от тях са просрочени, обяви началникът на ВМА ген. Николай Петров пред командния състав на лечебното заведение.

Той проведе среща, на която присъстваха министрите на отбраната и на здравеопазването Николай Ненчев и Петър Москов.

Предвижда се разходите за 2015 година да бъдат намалени с 20 млн. лв., тъй като са подписани нови договори за различни външни услуги, уточни ген. Петров. По думите му ще бъдат намалени и разходите за лекарства и за лечебно-диагностичния процес, като това няма да се отрази на качеството на оказваната медицинска помощ.

През 2014 г. ВМА е разполагала със 73 млн.лв. от бюджета на Министерството на отбраната и с 59 млн. лв. от Националната здравносигурителна каса и собствени приходи. Разходите на ВМА са били 129 млн. лв, посочи ръководството на лечебното заведение.

Ген. Петров отбеляза, че не се предвижда намаляване на числения състав на болницата, но звена, които не са ефективни, вероятно ще станат самостоятелни търговски дружества.

Министър Ненчев даде висока оценка за работата на ген. Петров, а министър Москов пое ангажимент да съдейства ВМА да се включи в проекта за спешната помощ и други европейски проекти, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase