Снимка: Булфото, архив

Само за месец и половина от началото на годината са се образували нови 26 свлачища, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на днешното правителствено заседание, става ясно от публикуваната стенограма.

Още по темата
Тя посочи, че това е огромен брой, тъй като според досегашната статистика средногодишно новообразуваните свлачища са двадесетина.

Павлова изрази опасенията си, че в резултат на предстоящото снеготопене проблемът значително ще се задълбочи през пролетта и началото на лятото.
 
Премиерът Бойко Борисов разпореди да се предприемат всички мерки, независимо от финансовата им стойност, за да се предотвратят възможни бедствия.

Освен това той настоя да се обезопасят и свлачищата по пътя Девин – Кричим, независимо от цената.
"За колегите да кажа. Както е пътят, това са огромни скали, а отдолу минава реката, ако падне масата в реката, ще направим нов язовир над Кричим. А в същото време – канари големи, ако имаш шапка, като погледнеш, ще ти падне шапката. Същото е и на долния път за Пампорово. Максимум бързо да се работи, да се освободят светофарите“, заръча Борисов.

Според него рискът канарите да паднат върху минаваща кола е огромен.

„Има канари от по 10 тона, които са нападали. Този път Господ ни прави предупреждение. Колкото и да струва, ще се прави, защото там пътуват все туристи, хора с деца – пази Боже!“, отбелязва още той.

Накрая става ясно, че министрите одобряват искането на Светия Синод официалната църковна делегация да ползва безвъзмездно правителствения самолет за пътуването й до Йерусалим на Великата Събота – 11 април 2015 година, за пренасяне на благодатния огън.

„Пиша „Да“. Московски, да се осигури транспортът и там да се помолят да спрат тези свлачища, наводнения и бедствия…, макар че този път Господ ни предупреди – нямаше жертви с тези свлачища“, заключи премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase