Свлачище затвори пътя Кричим – Девин. Снимка: Dnes.bg

Над 200 свлачища са се активирали на територията на страната в последните дни, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова пред журналисти в Министерския съвет.

По думите й ангажимент на общините е да предприемат укрепителни действия.

Местните власти могат да поискат финансиране на тези дейности от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но Павлова подчерта, че бюджетът й за тази година е едва 70 млн. лв.

Два пътя са затворени заради свлачища, като единият от тях е Кричим – Девин, където в резултат на свлачищен процес се е изсипал над 1 тон скална маса.

Другият напълно затворен път заради свлачище е участъкът до Крумовград в област Кърджали. По думите на министъра само средствата, необходими за укрепване на пътища – частично или напълно затворени, са почти 20 млн. лв.

Павлова съобщи, че в страната ни има 1850 активни свлачища. Активизиралите се 200 в последните дни касаят територии, в които живеят над 500 000 души.

До 26 март се събират информация и документи през междуведомствената комисия за кандидатстване по линия на Европейския фонд солидарност. Те обаче са най-вече за щетите от наводненията.

Трети източник на финансиране за борбата със свлачищата е за мерки за превенция, като бюджетът за това в Оперативната програма „Околна среда“ 2014-2020 е около 60 млн. евро, като за 20 млн. лева от тях ще може да кандидатства и пътната агенция.

Павлова увери, че усилията са през тези три източника да се укрепят най-рисковите участъци.

Министърът съобщи, че на днешното заседание на Министерския съвет са осигурени почти 15 млн. лв. от държавния бюджет като допълнително съфинансиране към наличното европейско финансиране от 50 млн. лв. по европейския проект „Енергийно обновяване на българските домове. Така държавата ще поеме за своя сметка финансовото съучастие от 25% на сдруженията на собствениците по проекта, за да бъдат те равнопоставени с тези, които кандидатстват по новата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Към момента по европроекта са одобрени 97 сгради, а в процес на оценка са още над 190. Павлова подчерта, че хората чакат от много време да започне работа по одобрените им проекти, защото е имало забавяне от година и половина.

Министърът съобщи, че от проект за техническа помощ на пътната агенция, финансиран по ОП „Транспорт“, са спестени близо 1.4 млн. лв., с които тя е предложила на МС да се разработи бизнес модел за въвеждане на тол система за плащане по републиканските пътища у нас.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase