Снимка: БТА

Правителството излиза стабилно от първите сто дни на власт, смятат анализатори.

„Кабинетът е крехък, тъй като обединява много различни партии, но и стабилен, защото нито една от тях няма интерес да излезе от него“, коментира политологът Огнян Минчев по БНР.

Още по темата
Според социолога Андрей Райчев също е видно, че правителството е избрало стабилността пред реформите.

„Под стабилност се има предвид да не закачат никой свой, който има някакви привилегии, които има опасност да загуби, и да ги поддържат с дотации, просто казано, защото тази стабилност не идва от някаква добра воля, а от парите, които даваме“, посочи Райчев също по БНР.

Той добави, че цената на тази стабилност са увеличаващите се държавни заеми.

„И това правителство отчетливо върви не по пътя на реформите, а по пътя на заемите, нещо, което не е добро, ако мислим за перспективата на България и за това, че нашите деца ще трябва да връщат тези заеми, а от друга страна, това е намерението на електората“, настоя Райчев.

Огнян Минчев също постави под въпрос възможностите на кабинета да прави реформи, защото има доста сериозните различия между партиите, а и от гледна точка на настоящата икономическа, социална и институционална ситуация.

„Аз лично съм предпазлив оптимист относно възможността да се направят определени реформи, определени промени в правосъдната система, тъй като това е приоритет вече не само на България, но и на партньорите на България в ЕС. Много по-трудно ще бъде осъществяването на пълноценни реформи в системата на здравеопазването, защото  там трябва да се променят много по-фундаментално отношения, включително свързани с финансиране, набиране на фондове, преразпределение на събраните средства и т.н.“, посочи Минчев.

Според него положителният резултат от 100-те дни на кабинета е това, че успя да възстанови пълноценно отношенията на България с европейските институции.

Заемът от 16 милиарда лева, който правителството се кани да взема, обаче беше отчетен и от двамата анализатори като не особено добро решение.

„Като критики към правителството, които могат да бъдат отправени, аз лично бих се фокусирал върху две неща, които са свързани с един основен недостатък – приемането или предлагането на промени, които не са достатъчно добре обсъдени и не са станали публично достояние, преди да бъдат приети. На първо място това беше проблемът с преместването на пенсионните фондове от частните дружества в системата на НОИ и сега проблемът с взимането на този заем, който може би наистина е необходим“, посочи Минчев.

„Електоратът не възнамерява да се мобилизира и да полага повече усилия срещу по-малко получаване, напротив, хората са в настроение: “Кога ще ни давате най-после“, искат да се раздава, а няма какво да се раздава освен пари, които взимаме назаем от собствените си деца“, коментира и Райчев.

Според него сега всички във властта говорят умерено, реалистично, тонът е добър, няма го това самохвалство, което присъства при миналия мандат на Бойко Борисов, но спестяват въпроса за заемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase