Румяна Бъчварова Снимка: БТА

Стартът на правителството е положителен, оцени вицепремиерът Румяна Бъчварова на съвместна пресконференция с останалите трима вицепремиери Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Томислав Дончев в Министерския съвет за 100 дни управление на кабинета.

Бъчварова отбеляза, че управляващите са влезли в мандата много добре подготвени. Имахме програмна декларация и екипът имаше управленски опит, отбеляза тя.

Според нея обаче традиционната толерантност за 100 дни управление не може да бъде открита в събитията, които се случиха. По думите на Бъчварова не е имало политическа толерантност, защото опозицията беше доста активна, ситуацията не беше спокойна и във външен, геополитически план.

Тя отчете като голямо предизвикателство, наследено от предишния мандат, кризата с КТБ, възстановяването на европейските плащания, запазването на финансовата стабилност.

По думите й има усещане за успокояване на политическата атмосфера и установяване на дух на конструктивност и предвидимост. Общият стил на управление, който се опитваме да наложим, е да не се отлага решаването на проблемите, подчерта Бъчварова.

Тя подчерта, че са започнати широк кръг реформи и правителството не е имало избор в това отношение.

По думите й все още не е постигнато сработването на кабинета и парламентарните групи и това е процес, който ще продължи.

„Слабост е и това, че в желанието си да постигаме резултати, понякога прескачаме координационните процедури“, отчете тя.

Бъчварова открои като основен приоритет на правителството ускоряването на икономическото развитие и постигането на резултати, които да се отразят пряко на благосъстоянието на българските граждани.
Тя каза още, че причината този кабинет да има най-много вицепремиери е да се оптимизират процесите на управление и определи това като първа реформаторска мярка.

Бъчварова отчете свършеното в своя ресор, като посочи, че са заработили трите основни съвета – за развитие, за административна реформа и електронно управление, и са приети стратегически документи.

Вицепремиерът за пореден път опроверга категорично обвиненията на опозицията за кадрова чистка в администрацията. 77% са новите назначения при органите на власт и техните заместници, най-високото ниво, 85% са членовете на политическите кабинети, които са нови и едва 14% са новите назначения в държавни изпълнителни агенции и структури, обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase