Снимка: архив Булфото

Новият заем от 16 млрд. лева не е отхвърлен от външната комисия в парламента. Депутатите са го приели с 9 гласа „за”, 3 „против”  и 5 „въздържал се”. Това уточнение дойде от пресцентъра на парламента няколко часа след заседанието на комисията.

То се проведе преди обяд в парламента, а след него бе съобщено, че депутатите са отхвърлили поемането на новия дълг с 9 гласа „за”, 3 „против” и 6 „въздържал се”.

Още по темата
Следобед обаче от парламента съобщиха, че председателят на комисията Джема Грозданова от ГЕРБ уточнява, че е станала грешка.

„На заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието”, се казва в уточнението.

По същия начин и на косъм новият дълг бе одобрен и от финансовата комисия. Както Dnes.bg писа,шефката на комисията Менда Стоянова първо прие, а после отхвърли гласа на депутат от БСП, дал вота си задочно. От него зависеше дали заемът ще бъде одобрен, или не в комисията.

Договорът за дилърство е между България и Ситигруп Глобъл Маркетс лимитид, HSBC Банк, Сосиете Женерал и Уникредит Банк.

По-рано по време на обсъждането във външната комисия финансовият министър Владислав Горанов отхвърли обвиненията на БСП, че се трупа огромен дълг, който ще се плаща десетилетия напред.

Според левицата обаче заемът ще вкара България в „гръцки сценарий" и огромната сума се взима, за да се превъоръжава армията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase