Снимка: Reuters, архив

БСП остро възрази срещу искането на управляващите да вземат нов дълг в размер на 8 милиарда евро.

Това е недопустимо и означава, че всяко живородено дете ще трябва да плаща по десет хиляди лева в следващите десетилетия, коментира социалистът Румен Гечев, който е зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия.

Той се възмути и от факта, че ратификацията на договора за дилърство, одобрен от правителството, е в дневния ред на извънредно заседание на бюджетната комисия, насрочено за днес.

Още по темата
Това е недопустимо пренебрегване на парламента, обвини той.

Договорът между държавата и четири международни банки - "Ситигруп глоубъл маркетс", Ейч Ес Би Си, "Сосиете Женерал" и "Уникредит," е подписан от правителството на 6 февруари. С него България смята да емитира нов дълг от 8 милиарда евро през следващите 3 години, като средствата ще послужат за рефинансиране на държавния дълг, за покриване на очакваните бюджетни дефицити, както и за гарантиране на нивото на фискалния резерв.

Румен Гечев обаче беше категоричен, че ако парламентът го одобри, това означава да се подпише празен чек на правителството, защото, по думите му, не става ясно за какво е новият дълг.

Според него това ще застраши финансовата стабилност на страната, защото ще качи външния ни дълг.

Гечев възрази и срещу факта, че се предвижда HSBC също да е агент по договора, а банката по думите му е компрометирана.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче отрече твърденията на БСП, че правителството взима заем зад гърба на НС.

„Това, което Гечев твърди, не е вярно. Начинът, по който се иска ратификацията, е както винаги. Тези 16 милиарда лева са за три години. 14 от тях са за рефинансиране на стари дългове и останалите от тях са за финансиране на дефицити, както са предвидени за 2015, 2016 и 2017 година“, настоя тя.

По думите й дългът не ражда дефицит, а той е начин да се финансира дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase