Снимка: Архив БТА
fallback

ДПС призова от парламентарната трибуна в парламента отговорните партии, институциите и цялото общество да се противопостави на провеждането на тазгодишния Луковмарш.

Oще по темата
Движението настоява кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани шествието. Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев изчете декларация от името на партията, в която осъди проявата.

Луковмарш е традиционна проява на националистически формации в България. Тази година той ще се проведе на 14 февруари. Маршът представлява възпоменателно шествие в памет на генерал Христо Луков. Според анализаторите той е спорна личност в историята на България, повлиян силно от фашизма и близък до нацисткия режим на Третия Райх.

„ДПС категорично осъжда преклонението пред личности, свързани с фашистка идеология“, каза Кърджалиев от парламентарната трибуна. Формацията обвини организаторите на Луковмарш, че утвърждават своеобразен неонацизъм.

„ДПС има принципна позиция срещу всички форми на насърчаване и оправдаване на етническа и расова омраза, включително и към враждебност към малцинства, емигранти и др.“, обяви още депутатът.

Според движението Луковмарш ще поругае паметта на жертвите на Холокоста и ще отрече репресиите, на които са подлагани евреите. ДПС предупреди, че разгръщането на антиромски настроения в обществото, което става не без участието на представители във властта, може да се мултиплицира.

„Нека на 14 февруари, ден на традиционен празник и ден на любовта, да кажем "не" на омразата“, призова Кърджалиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Кои убиха Луков

преди 9 години

121 Циониста Борисов е крило за гейове и неблагодарни евреи. Различните няма да плащат дългове от 46 милиарда. Не дразни лъва!

102

Анонимен

преди 9 години

ЗАЩО СЕ БИХМЕ ЗА ТЯ СвОБОДА _ ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ИЗРАЗЯВА МНЕНИЕ! И АЗ НЕ ИСКАМ ГЕЙОВЕТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ МОЯТ ВКУС- те са омарзни н а БОГА - пише го и в БИБЛИЯТА - ИЛИ И НЕЯ ЩЕ ЗАБРАНИТЕ С КОРАНА????????????

101

1

преди 9 години

Докъде стигнахме... Неконституционна партия от турци да ми казва какво да чествам в моята си държава. Да ме управляват комунисти, които се редуват с американски *** и евреи. И сънародниците ми да ми казват фашист, като подкрепям националистическо движение, защото виж ти искам страната ми да е независима и силна и да е дом за българските деца, а не разпродадена, разграбена и приватизирана ***. Вие мозъци имате ли? Да защитавате ДПС и БСП и да викате на тези хора фашисти? Боже пази България

fallback