Лютви Местан. Снимка: архив, БулФото

Ако има нов Възродителен процес, то той е по отношение на мъртвите, защото те продължават да са с насилствено наложените им имена, смята лидерът на ДПС Лютви Местан.

Още по темата
„Въпрос на гавра с тези хора е някой да поставя под въпрос дали те искат да лежат в гроба с насилствено наложените им имена или не“, коментира той, след като в сряда се оказа, че нито една друга политическа сила не подкрепя промени в закона за гражданската регистрация, с които ДПС предлагат да се заличат българските имена на преименуваните в регистрите на ЕСГРАОН.

Причината са многото сигнали, които движението получавало, че при издаване на различни удостоверения администрацията искала християнските имена на мюсюлманите.

Според Местан обаче десните партии би следвало да преосмислят позицията си, защото в противен случай изпадат в изолация и минават на страната на ПФ.

„Сигурен съм, че десните ще преосмислят позицията си, защото иначе се изолират ценностно. Едно е да защитаваш демокрация и права на думи, друго е да превърнеш това в устойчив процес. Едно е да се извиниш, както направиха от БСП, ние правим разлика между думите на извинение и осъждане и реалното действие“, коментира Местан.

Според него отхвърлянето на искането на ДПС не е проява на демократично мислене.

„Ние никога не сме обвинили когото и да било от гражданите за Възродителния процес, това беше проблем на режима“, добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase