Снимка, архив Булфото

България няма да влиза във война с никого, не се готвим за война с когото и да било и никой не се готви да воюва с нас. Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Даниел Митов, помолен за коментар на политическите реакции у нас около решението за незабавното разкриване в София на команден и контролен център на НАТО.

Истериите покрай един координационен център с 40 служители, половината от които българи, създавани от определени политически партии, са безотговорно насаждане на омраза, паника и истерия в обществото, коментира министърът. Този тип политическо поведение граничи с криминално поведение, заяви той.

Още по темата

Това трябва да се прекрати моментално, не само, че не е зряло, а излиза отвъд рамките на нормалността. България е член на НАТО и това че ще има координационен център на пакта, не ни прави заплаха за никого, нито дава основание на кого и да било да се чувства заплашен. НАТО е защитен алианс, не се готви да напада никого, но в създалата се обстановка пактът трябва да бъде наясно, че може да създаде определени условия, за да се защитава, поясни Митов.

Имаме конфликт в Близкия изток, това защо се забравя, трябва да бъде ясно, че България като държава от източния фланг на НАТО може и трябва да повишава защитния си капацитет.

Координационният център и предстоящите учения повишават капацитета на Българската армия, не виждам нищо лошо в това. Виждам абсолютно безотговорно политическо поведение от някои политически партии, които отново заемат грешна историческа политическа позиция, заяви външният министър.

Политическо безобразие е да се използва нещастието на хората с български етнически корени в Украйна за нискострастни политически дивиденти, каза още Митов по повод критиките у нас, че българската държава не прави достатъчно за защитата на тези хора.

По неговите думи българската държава винаги е била ангажирана със съдбата на тези етнически българи. Подготвяме посещение на украинския външен министър в България. Посолството в Киев и консулството в Одеса са инструктирани да издават визи с облекчен режим на граждани от български етнически произход, ако животът им е застрашен и се чувстват заплашени от конфликта, допълни той.

По негови думи в Украйна около 6000 души с български корени се намират в райони на сражения. Подготвяме хуманитарна помощ, добави министърът.

Няма причини да се говори, че българската държава нехае. Хората могат да се чувстват сигурни, но едва когато конфликтът спре, ще изчезне истинската заплаха, ключът до голяма степен е в Русия. Разчитаме Русия да поеме своята отговорност и да спазва ангажиментите, посочи той.

Ясно е, че българската държава трябва да направи всичко възможно, за да може нашите сънародници да се чувстват не само добре дошли, но и да имат условия, при които да живеят, но това тепърва ще се обсъжда, добави Митов в отговор на въпрос какво още може да бъде направено за българите в Украйна, освен облекченото издаване на визи за България.

По неговите думи засега е важно хората, които искат да се изтеглят, да имат тази възможност и тя им е осигурена. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase