Снимка: Архив Булфото

Координационният център на НАТО в България ще бъде в София, каза на пресконференция в Смолян министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Той уточни, че има готовност центърът да бъде изграден в рамките на няколко месеца. Това ще зависи в голяма степен от готовността на останалите партньори -  половината от служителите в него ще бъдат чужденци от партньорски организации, заяви министърът.

Още по темата
По неговите думи в центъра ще работят приблизително 40 военнослужещи, около 20 от тях българи. Центърът в България е един от шестте координационни центъра, които Алиансът обяви, че създава по източния си фланг.

В отговор на журналистически въпрос, министър Ненчев обясни, че на срещата на НАТО в Брюксел са разгледани две възможни опции, които по една или друга степен представляват опасност.
 
Едната идва от изток, другата от юг, не подценяваме нито едната, нито другата, заяви военният министър, имайки предвид кризата в Украйна и събитията около "Ислямска държава".

Николай Ненчев посочи, че министерството вероятно ще дари на Община Смолян едно поделение с отпаднала необходимост. При посещението в града министърът възнамерявал да се запознае какви са плановете на общинарите за това поделение. То ще бъде дарено с изричното споразумение и клауза, че няма да се продава след това, а ако общината все пак реши да го продаде, сумата ще постъпи в Министерство на отбраната.

Мисля, че така е справедливо, то е за хората, не е за лични цели, заяви Николай Ненчев. Той допълни, че все още в министерството не са постъпили искания за предоставяне на бивши казарми, които да бъдат използвани за центрове на бежанци.

Ако от Агенцията по бежанците или от Министерски съвет постъпи искане, ще им предложим конкретни поделения с отпаднала необходимост, уточни военният министър.

Областният управител на Смолян Недялко Славов благодари на Николай Ненчев за участието на военнослужещи от 101-а Алпийски батальон в спасителните екипи по време бедственото положение в края на миналата седмица в региона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase