Снимка: Булфото, архив

От 20 000 лв. до 1 млн. лв. е глобата, която може да отнесе „Енерго - Про“ заради двете сметки за ток с една дата за плащане, които получиха 61 хиляди от клиентите на дружеството.

Още по темата
„Има ли нарушения, ще има глоби”, категоричен бе инж. Илиян Илиев от ДКЕВР по Нова телевизия.

Според него явно има нарушения на договорите с абонатите, което не е маловажно.

„Вчера пуснахме заповеди не само за проверка на "Енерго - Про, а и на ЧЕЗ и EVN. Пуснахме писмата с исканата от нас информация. Тя ще постъпи в комисията до края на днешния ден. Ще искаме графиците, по които са отчитани, за да разберем как са отчитани и реално отчетените”, обяви той.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ пък се обяви за по-солени санкции, като минималният размер на глобата да е 200 000 лева.

„Хубавото е, че това не е масов случай както през 2012 година. Замириса ни на глоби. Явно е, че с добро не става. Трябва да направим така, че глобите да са толкова високи, че да действат превантивно. Не може заради това, че някой не може да си организира инкасаторите, цялата държава да се занимава с това конкретно ЕРП. В случая става въпрос точно за това – някой не може да си организира инкасаторите да проверяват по време на празниците”, коментира той по Нова телевизия, но изключи вероятността да са сбъркани показанията, посочени от електромерите.

Добрев смята, че в случая с „Енерго - Про“ става въпрос за небрежност и безхаберие.

„Как успяха другите две ЕРП-та да се справят и към 31 декември да отчетат електромерите, а „Енерго - Про“ не успя“, коментира депутатът.

Той обясни, че формално дружеството е спазило изискванията на наредбата, като са отчетени в рамките на месеца веднъж показанията на електромерите и след това е направено второ засичане.

Според него обаче проблемът е в това, че те са слели двете фактури и изискват плащане в един краен срок, което прави тази фактура два пъти по-голяма, отколкото трябва да бъде, макар че е малко вероятно да има грешка в показанията.

„Възможно е да има много малък брой такива случаи. Но всяко едно от ЕРП-тата приема оплаквания в тази посока”, добави той.

Делян Добрев отказа да прогнозира дали ще има промяна в цената на електроенергията.

„Смятам, че политиците не трябва да говорят за цената на тока. Това е работа на регулатора, той трябва да изчислява колко да струва токът, колко да плащаме ние. В противен случай се трупат едни дефицити, както миналата година се намали токът с 5% и се създаде дефицит от 600 млн. лв. Това са следствията от политическите поръчки. Това, което трябва да направим сега, е да свием този дефицит, за да не бъде платен отново от всички нас с увеличение цената на тока”, добави още председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев.

„В момента увеличението на цената на тока не е на дневен ред на ДКЕВР. Нито са подадени искания от ЕРП-тата, нито от НЕК. Сега даваме само указания. Дали цената ще се повиши, или понижи, това е въпрос на анализи. А анализите започват, след като се подадат заявленията”, коментира от своя страна Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase