Снимка: Булфото, архив

Представители на трите електроразпределителни дружества ще бъдат изслушани на извънредно заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, която председателят й Делян Добрев от ГЕРБ свиква утре от 14.00 часа.

Още по темата
Повод за това е недоволството на част от абонатите на "Енерго - Про", които са получили две сметки за изразходвана електроенергия, като и двете са за по 20 дни. Срокът за плащането им обаче е един и същ, коментира Делян Добрев в Хасково.

Според него това донякъде прилича на ситуацията от края на 2012 г., когато много български граждани получиха сметки за 45-50 дни и наведнъж трябваше да плащат консумираната енергия за повече от месец.

Той добави, че още в началото на декември миналата година са предупредени и трите електроразпределителни дружества, че трябва да спазват законодателството и да отчитат период, не по-дълъг от 31 дни.

Утре ще поискаме от тях да ни представят конкретни данни за всички такива случаи. Имаме информация, че в района на Варна около 67 хиляди абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ, отбеляза той.

Трябва да бъде ясно, че ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички, каза Делян Добрев.

Той не изключи вероятността санкциите за нарушаването на наредбите да бъдат многократно увеличени при обсъждането на промените в Закона за енергетиката между първо и второ четене.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика смята, че от "Енерго - Про" са проявили небрежност при отчитането на изразходваната от техни абонати електроенергия.

Според него не е била създадена необходимата организация, за да бъдат отчетени електромерите в 31-дневен срок.

По думите му дружествата трябва да инвестират в електромери с дистанционно отчитане, за да се спазва регламентираният срок.

Енергийният министър Теменужка Петкова вече увери, че правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария отпреди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток, което в крайна сметка стана причина първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка.

Контролните органи ще започнат проверки на технически измервателните уреди на „Енерго - Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата, предупреди тя.

След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е заради съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго - Про”. Става въпрос за абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което според Теменужка Петкова е проблем за абонатите.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова.

Тя допълни, че проверката на случая е станала по сигнал на абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари.

От „Енерго - Про” обаче са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане на втората фактура ще бъде удължен до 25 февруари.

Малък процент от сметките за ноември са за над 31 дни, твърдят ЕРП-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase