Министър Веселин Вучков. Снимка БТА
fallback

Започваме административни процедури за доизграждане на ново съоръжение от 131 км на българо-турската граница, каза пред БНТ вътрешният министър Веселин Вучков. „Поетапно, макар и на лотове, започваме да строим това съоръжение”, добави той. Когато става дума за формсажорни обстоятелства, всички институции трябва да проявят солидарност, а и това е граница на Европейския съюз, каза още министърът.

Oще по темата

Охраната на границата ни се оказа тема, по която институциите ни се оказаха на различни позиции. Вучков предложи армията за кратко да се включи в нейното опазване. Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че военните могат да окажат само логистична помощ. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че е немислимо по границата ни да се постави армия, защото това ще предизвика дипломатически скандал, а вицепрезиденът Маргарита Попова смята, че не би било проблем, ако армията помогне на МВР за охраната на границата ни с Турция заради очакванията за засилен бежански поток от март. Премиерът Бойко Борисов също потвърди, че помощта може да бъде само логистична - с камиони и шофьори.

Вучков уточни днес относно участието на армията за охрана на границата, че никога не е ставало дума с танкове да демонстрираме вражески намерения към съседна територия.

„Става дума за логистична помощ, ако е необходимо за помощ за осъществяване на гранично наблюдение”, заяви той.

Вътрешният министър поясни, че ще получат и помощ от Министерство на земеделието и храните за изграждане на по-добри подходи към зелената граница. „Мисля, че това не е малко”, коментира той.

Вучков коментира и ненадейното прибиране на Петко Сертов.

Според него семейството на Сертов може да отговори на въпроса за истинската причина за изчезването му. Министърът смята, че не трябва да се търси мистерия около събитията, а историята поне от страна на МВР е приключила. „Беше взривено общественото мнение малко повече от месец, по-скоро необосновано и неоснователно”, обясни той.

Да бъдем в плен на мистерии, според мен не е нужно, завърши Вучков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 9 години

Новата защита на границата с турция е кучето Балкан любимеца на бат Боко.

35

Анонимен

преди 9 години

Жална и майка на тая държавица с тия нашите псевдо демократи .А как французите моментално мобилизираха армията да охранявазаедно с полицията ??

34

Някой

преди 9 години

Ей стига вече сте настройвали целия български народ един срещу друг, ние българските турци и българи винаги сме се разбирали.Какво става сега в България, бе некадърнико?Остави тази граница хората са вземали правосъдието в свои ръце, докато вие си пълните джобовете.Ето жената в Пазарджик, някой си я наказал както си иска.Облечете костюмите и чакайте за интервю.

fallback