Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнеливев и върховен главнокомандуващ на Българската армия категорично се противопостави на идеята военни да бъдат ангажирани в охраната на българо-турската граница от март, когато се очаква засилване на миграционния натиск.

Още по темата
Според него идеята за участието на Българската армия в опазването на границата с Турция е меко казано не добра.

„Тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България“, коментира той.

„Не бих допуснал Българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия, това не е добре за нас. Второ и още по-важно - представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция, с войници, с БТР-и, с техника. Идеята Българската армия да бъде позиционирана по границата е недобра, неработеща, тя ще предизвика международни имиджови проблеми за България и бих посъветвал правителството да намери най-смисленото решение, а то е МВР да намери сили, ресурси, те да му бъдат осигурени, за да може да се справи със ситуацията по границата”, заяви държавният глава.

Военният министър Николай Ненчев вчера обяви, че няма законово основание военни да охраняват границата. Според него армията може да окаже само логистична подкрепа. Освен това може да предостави техника, както и нефункциониращи казарми за бежански центрове.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обаче днес беше категоричен, че МВР се нуждае от подкрепата на други институции и няма пречка военнослужещите да участват в охраната на границата.

В първите дни на новата година Плевнелиев коментира, че очаква 2015 да бъда година на много работа, на смислен труд, на много по-малко политическо противоборство, на повече съгласие и на повече работа по националните приоритети.

„2015 г. със сигурност трябва да бъде година на реформи, има сектори, които са в критично състояние и не търпят отлагане. 2015 трябва да бъде година, в която се надявам в края й да може всички политици в този смирен и конструктивен тон, с който започваме, отново заедно да кажат: „Бяхме полезни на народа и свършихме нещо смислено за нацията”, каза още Росен Плевнелиев след днешния Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase