Веселин Вучков. Снимка: БТА, архив

Съпругата на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов е поискала прекратяване на издирването му, съобщи пред Нова телевизия вътрешният министър Веселин Вучков.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, той напусна дома си на 5 декември миналата година, а ден по-късно съпругата му подаде сигнал за изчезването му. След това Сертов беше обявен за издирване и чрез Интерпол и Шенгенската информационна система, а в дните преди Коледа главният секретар на МВР Светлозар Лазаров изнесе информация, че ексшефът на ДАНС се е регистрирал в гръцки хотел на 20 декември, и го призова да отиде в някое полицейско управление в южната ни съседка, за да се прекрати процедурата по издирването му. И до днес обаче това не е станало.

Вучков заяви, че няма как издирването на Сертов да бъде прекратено, защото има задействана процедура.

„Той се издирва по един и същи начин из цялото Шенгенско пространство. Има обявено за издирване лице, което не е извършило престъпление, то няма да бъде и задържано. Докато това не бъде установено, дори съпругата му да поиска да спре издирването, въпреки че тя го е поискала, няма как това да стане", отсече министърът.

Според него няма нова информация по случая с изчезването на бившия шеф на ДАНС.

МВР отново трябва да поеме чужда вина, оплака се вътрешният министър по повод критиките срещу него за изчезването на убийците на Стоян Балтов.

Присъдите срещу Вили Георгиев и Светлозар Стоилов бяха произнесени на последна инстанция на 22 декември 2014 г., като на следващия ден те не бяха открити на адресите си и бяха обявени за общонационално издирване.

Вътрешният министър заяви, че е много учуден от критиките към МВР и според него разумни хора, които познават законите, не биха ги отправили.

„Има си съдебна полиция, която трябва да ги приведе в затвора. Ние сме свободни граждани на ЕС. Не се прави 100% граничен контрол на никого. Когато влезем в Шенген, ще можем да минаваме границата с 60 км/ч. Мярката „забрана за напускане на страната” се явява безсмислена. Законодателството понякога изостава, но колкото по-бързо се намери някакво решение, толкова по-добре”, категоричен бе Вучков.
 
Вътрешният министър направи аналогия с изчезването на братя Галеви, преди да бъдат произнесени присъдите им на последна инстанция.

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов бяха осъдени на по пет години затвор през май 2012 г. за участие в организираната престъпна група за рекет и изнудване, но не са открити и до днес, за да изтърпят наказанието си.

Вучков припомни, че още тогава е обсъждано какви мерки трябва да бъдат взети, преди да бъде произнесена присъда на последна инстанция.
 
Относно охраната на българо-турската граница и очакванията за засилен миграционен натиск от март той коментира, че  МВР трябва да потърси съдействие от други институции.

Според него няма никаква юридическа пречка да получи помощ от военните, въпреки че министърът на отбраната Николай Ненчев твърди точно обратното.

„Обсъждаме конкретно решение, което трябва да предложим до две седмици как безопасно да охраняваме турската граница. В момента говорим за временна помощ  с техника, изграждане на пътища и кадрови състав”, каза той и добави, че предлага да бъдат назначени още 700 гранични полицаи.

Вучков призна, че условията на труд на самите полицаи по границата не са безопасни.

„Условията за работа, особено в Средец и Малко Търново, са отвратителни. Там дори няма пътища, за да минава техника. Въпросът е, че бяха нужни два месеца да установим, че тази операция в тази си форма трябва да бъде прекратена. Още в средата на декември подготвихме доклади, които МС разгледа три дни преди злощастния инцидент на 26 декември, при който камион с граничари се обърна в дере и шофьорът Асен Асенов почина”, каза Вучков.

Според него заради командированите полицаи на границата има проблем с криминогенната обстановка вътре в страната, но до края на следващата седмица всички командировани се връщат в своите РПУ-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase