Снимка: БТА, архив

Бившият шеф на ДАНС, който е издирван от 18 дни, на 20 декември се е регистрирал в гръцки хотел. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на извънреден брифинг.

Още по темата
Хотел "Нана", в който е отседнал Сертов, се намира в района Лариса, в Атина, близо до жп гарата.

„На 21 декември е обикалял в района, вечерял е. Бил е видимо спокоен, разговарял е на гръцки и на английски. В последствие на 22 декември в 8.00 часа сутринта е напуснал сам хотела“, обясни Лазаров.

Гръцката полиция обаче отишла в хотела малко след като Сертов вече го е напуснал и така не могла да установи контакт с него.

За последното му местонахождение българската полиция е уведомила не съпругата на Сертов, която подаде сигнала за изчезването му, а сина му, посочи Лазаров.

МВР обаче няма данни къде се намира Сертов, след като е напуснал хотела.

Лазаров го призова да отиде в някое полицейско управление, за да се прекрати процедурата по издирването му.

„Искам да използвам случая да се обърна с молба към г-н Сертов като наш колега, при първа възможност да използва случая и да си покаже личната карта в някое районно управление, независимо къде на територията на ЕС. Това ще ни даде възможност да прекратим всички процедури да се ровим в личния му живот и реално да провеждаме оперативно-издирвателни мероприятия, къде се намира той”, призова главният секретар на МВР.

„Пак повтарям нито е извършил престъпления, нито някакви нарушения, нито имаме данни, които да говорят за осъществено насилие спрямо него. Надявам се, ако действително следи процесите в страната, това да бъде жест към нашите колеги”, каза още той.

Преди два дни Лазаров съобщи, че МВР има обосновано предположение, че Петко Сертов е отишъл в Гърция на 5 декември, когато е напуснал дома си.

Петко Сертов изчезна на 5 декември, а съпругата му подаде сигнал за издирването му ден по-късно. В дома му останали телефоните му и международният му паспорт. В издирването на бившия шеф на ДАНС се включи Интерпол, търсят го и чрез Шенгенската информационна система.

Мъж, отговарящ на описанието на Сертов, е бил засечен от камери на ГКПП "Кулата" около 18.30 ч. на същата дата.

По информация на МВР той е пристигнал на пункта с автомобил, също отговарящ на описанието на колата, с която се знае, че Сертов се придвижва.

На пункта е пазарувал от безмитните магазини, след което се е качил в автомобила си и е тръгнал към Гърция.

От записа се вижда, че е бил сам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase